1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. 12 вина от сомелиерите на Seewines

12 вина от сомелиерите на Seewines

18.04.2021
Автор: SeeWines

 

Слънце, зеленина, високи температури…. Това определено са сигнали, че влизаме в сезон, когато белите вина са на фокус. Именно затова в априлската ни селекция сме избрали само бели вина, но те са толкова разнообразни, че ги разделихме в три категории спрямо техния характер и стилистика.

А за да бъде изборът още по-интересен, се допитахме не до един, не до двама, а до трима от нашите сомелиери. Всеки от тях ще представи една от категориите - Light & Bright, Stony & Mineral и Exotic & Aromatic.

 

Петър Бакалов избра вина, които могат да се определят като Light & Bright или иначе казано - леки и свежи бели вина. Ето селекцията му:

 

  1. Грюнер Велтлинер “Фреш & Ийзи” 2020, Вайнгут Лет, Долна Австрия, Австрия – 22лв.

Името на виното говори само за себе си – Фреш & Ийзи. Пролетно вино в абсолютния си блясък. Нисък алкохол, деликатни зелени нотки, аромати на ябълка, зелен пъпеш, лимонова кора и бял пипер. Изцяло допълва идеята за вечеря на открито, лек полъх на пролетен вятър и салата с морски дарове, щедро овкусена с цитрусов дресинг и довършена със ситно настърган магданоз.

  1. Совиньон блан Кварц, Кинси, Долината на Лоара, Франция – 33,90лв.

Ако търсите перфектния баланс между нещо свежо и минерално, но с повече структура и наситен вкус, то този Совиньон блан определено ще покрие очакванията Ви. Познатите тревисти нотки са оставени на по-заден план, докато зрелите овощни плодове, като жълта ябълка и круша вземат главната роля. Каквото и да приготвите от градината ще бъде добър избор за това вино, но ние бихме заложили на зелена салата с козе сирене. 

  1. Лурейро Мурос Антигош 2020, Анселмо Мендеш, Португалия – 17,90лв.

Не толкова познат сорт у нас, но широко разпространен в Португалия. Вината от него са с аромати наподобяващи цитрусов цвят, бяла праскова и кайсия. Страхотен баланс и дълъг послевкус, който лесно може да съчетаете с Polvo – грилован октопод с млади картофи, лук и зехтин, класика в Португалия.

  1. Кариканте Етна Бианко 2018, Пиетрадолче, Сицилия, Италия – 39,00лв.

Отново сорт, за който рядко се говори, но който определено заслужава място в тази класация. Кариканте расте от хиляди години по вулканичните хълмове на планината Етна. Вината от него са признати заради своя освежаващ характер, лека структура и нотки на лайм, жълт грейпфрут и зелени билки. Ако закъснявате с приготвянето на вечеря и търсите бърз и лесен вариант преди гостите да са пристигнали, то севиче от миди би свършило чудесна работа. За да ги впечатлите изцяло поднесете ястието с чаша Кариканте.

 

Друго лице на белите вина попада в категорията Stony & Mineral. Това са често срещани нотки във вината, но дори напреднали винолюбители срещат трудности в разбирането им. Затова Благой Кузмански е избрал няколко примера, които могат да покажат по-добре какво означават те.

 

  1. Шардоне 2019, Бернар Дефе, Шабли, Бургундия, Франция – 42,00лв.

Шабли е може би първото нещо, за което се сещам, когато трябва да опиша думата „минералност“. Самите почви на региона са толкова богати на минерали и всички те се предават през корените на лозите до виното в бутилките и нашите чаши. Може би тук е редно да заменим думите “аромати и вкусове” с “усещане”. Усещане за морски бриз, лъскави скали след проливен дъжд, отворен прозорец в прохладна утрин и димът, който остава след запалена клечка кибрит. Звучи почти романтично, но ако наистина искате да “вкусите“ тази минералност, то Шабли от Бернар Дефе е страхотен начин да го направите. И ако сте решили да ни се доверите напълно, то поднесете това вино в комбинация от запечени охлюви с масло и хрупкави златисти крутони. 

  1. Ризлинг Фом Шифер Трокен 2018, Ансгар Клюсерат, Мозел, Германия – 29,90лв.

Считан от мнозина за най-добрия регион за този сорт, Мозел определено е специален благодарение на своята геология, география и история. Плочите от шисти, образувани след отдръпването на океана покривал този регион преди 400 милиона години, създават почвите тук. И ако при някои вина е трудно да различим ароматите, които усещаме, то Ризлинг Фом Шифер ни представя много изчистени и добре изразени нотки на зелена ябълка, метал, керосин и цитрусов цвят. Леките пикантни ястия от Югоизточна Азия биха сработили добре с това вино.

  1. Пино Бианко Финадо 2019, Андриан, Алто Адидже, Италия – 25,90лв.

Не случайно това вино се нарежда в класация редом до по-горе споменатото Шабли. В продължение на години, Пино бианко е бъркано със сходно изглеждащото Шардоне. Идващо от регион и лозови масиви разположени в полите на Доломитите в Северна Италия, то със сигурност притежава stony & mineral характер. Леко кремообразна структура с деликатни аромати на лайка, праскова, дюля и планинска свежест. За съчетание с храна предлагаме емблематичната за тази част на Италия паста шпецле със сметана, грах и бекон.

  1. Совиньон блан Щайн 2019, Налс Марграйд, Алто Адидже, Италия – 29,90лв.

Оставаме в същия регион, но на фокус е пищният Совиньон блан от друг разпознаваем производител, а именно Налс Марграйд. За разлика от Финадо, което вече споменахме, Щайн ни предлага аромати предимно в зелената гама – прясно окосена трева, цариградско грозде и свежи билки с добре изразена минералност. Прекрасен избор за панирани сирена поднесени с дип от овче или козе кисело мляко.

 

За феновете на по-наситени и експресивни аромати, то следващата категория е определено за вас. Селекцията на Деан Грозев може най-добре да се опише като Exotic & Aromatic. Нотки на ананас, пъпеш, личи, букет от пролетни цветя и екзотични подправки са само част от характеристиките на тези вина.

 

  1. Червен Мискет Why Not? 2020, Георгиев и Милков, Тракийска низина, България – 19,90лв.

Стар български сорт, който е превърнат в страхотно майсторско вино от двамата приятели Петър Георгиев и Радостин Милков. Свежестта на младата реколта е в синхрон с тропическите плодове, които лъхат от чашата. Маракуя, манго и жълти цветя доминират на нос, вкусът е продължителен и балансиран. Бургер с панирано филе от бяла риба с няколко точки чили майонеза и маринован лук биха допълнили екзотиката на това вино.

  1. Шардоне Винтнърс ризърв 2017, Кендъл Джаксън, Калифорния, САЩ – 38,90лв.

Класически пример за прословутите Шардонета от Нов Свят. Плътно, наситено, с кремообразна структура, нотки на сладки жълти плодове и подправки. Пъпеш, банан и ананас, йогурт с ванилия, прясно изпечен хляб и леко доловим аромат на шафран… Комбинирайте с грилован халибут със сос от кафяво масло и лимон или Хавайска пица с бекон и ананас – изборът е ваш.

  1. Гемищер зац 2019, Райнер Вес, Долна Австрия, Австрия – 27,90лв.

Купаж от Грюнер Велтлинер, Мускателер, Совиньон блан, Мюлер Тюргау, Шардоне и Нойбургер. Самото име на виното звучи екзотично. Всеки сорт в него оставя част от своя характер. Крайният резултат е ароматно вино с нотки на жълт грейпфрут, захаросана кора от лимон и омайния аромат на храста Орлови нокти. Изберете ястия, които да устоят на силно изразения му аромат и комплексен вкус. Мариновани свински филета с джинджифил, чесън и сусам би било нашето предложение.

  1. Мускат Рош Роле 2017, Зинд Юмбрещ, Алзас, Франция – 45лв.

Алзас е регион известен със своите парфюмирани, флорални и леко пикантни вина. Научно доказано е, че този сорт притежава ароматен компонент, който се среща в различни подправки, цитрусов цвят и даже канела. Отличителна черта на този Мускат са силно изразените сладки флорални нотки на бъз, жасмин и медена пита. Зинд Юмбрещ е производител с огромна история и опит в Алзас, а вината от ароматни сортове са неговата специалност. Първото ястие, което ми хрумва е марокански кускус със стафиди и портокалов дресинг.