Вино от Нова Зеландия

Нова Зеландия се състои от два острова с дължина приблизително 450 мили всеки. 

Прочетете повече
Филтър
1 - 10 от 10 резултата
hearth icon
Ризлинг "Олд" (полусух) 2016
Марлборо, Н. Зеландия
Ризлинг
51,90 лв.
hearth icon
Мейфлай Совиньон Блан Марлборо 2020
Марлборо, Н. Зеландия
Совиньон Блан
22,90 лв.
hearth icon
Бабич Марлборо Пино Гри 2019
Марлборо, Н. Зеландия
Пино Гри
24,90 лв.
hearth icon
Бабич Совиньон Блан 2020
Марлборо, Н. Зеландия
Совиньон Блан
24,90 лв.
hearth icon
Пино Ноар Клауди Бей 2015
Марлборо, Н. Зеландия
Пино Ноар
66,90 лв.

Ако страната беше в Северното полукълбо, тя щеше да бъде на приблизително същата географска ширина като Северна Африка, обикновено считана за твърде гореща за отглеждане на грозде. Но тъй като и двата острова са сравнително дълги и тесни, влиянието на океана помага да се поддържат температурите по-ниски, отколкото би било в Северното полукълбо.

Нова Зеландия е част от Новия свят, но за сравнително краткия си период от време като винопроизводител, тя става синоним на вълнуващия и цветен совиньон блан, по начин, по който никоя друга област никога не е била асоциирана.

Северния остров

Двата основни лозарски региона тук са Окланд в северния край на острова и Хоукс Бей на източния бряг на юг от Гизборн. По-близо до екватора, тези райони са по-топли от тези на Южния остров, но все още по-хладни от области на същата географска ширина в Северното полукълбо. Тук смелите совиньон блан и дори каберне совиньон и мерло се налагат в националното производство на вино.

Южен остров излиза на винената сцена като качествен производител, едва когато Cloudy Bay в Марлборо в северния край на острова, започва да прави Совиньон Блан и за кратко време се издига на върха. Hawkes Bay е другият регион за този сорт. В последните години популярност започва да придобиват и изящните Пино Ноар от Нова Зеландия - очакваме все повече елегантни предложения от тази част на Южното полукълбо.