Вино от Гърция

Гърция e планинската, средиземноморска страна в слънчевия югоизток на Европа, често спрягана за родното място на западната цивилизация.

Прочетете повече

Вино от Гърция

Гърция e планинската, средиземноморска страна в слънчевия югоизток на Европа, често спрягана за родното място на западната цивилизация.

Прочетете повече
Филтър
1 - 3 от 3 резултата
hearth icon
Енотрия Бял Купаж 0.375мл. 2018
Остров Крит, Гърция
Совиньон Блан
9,00 лв.

Археологическите данни сочат, че в някои части на Гърция вино се произвежда от повече от 4000 години. Свидетелства за античните традиции във винопроизводството се откриват и в Омировата Илиада и Одисея, които потвърждават, че лозарството е било преобладаващо тук през 8 век пр. н. е. Значението на виното е очевидно и в гръцката митология, където Дионис (гръцкият бог на виното) се появява в легенди от всяка част на Гърция, от равнините на Атика до егейския остров Хиос. След като преминава в рамките на Римската империя, винопроизводството в Гърция не процъфтява, както в съседна Италия, тъй като държавата остава част от Византия. В резултат на това значението на Гърция в съвременния свят на виното е далеч по-малко, отколкото би могло да се предположи. 

В края на 20-ти век обаче гръцкото винопроизводство показва ново лице, подкрепено от съвременни техники за винопроизводство и поколение мотивирани, фокусирани върху качеството производители. Това ново лице съчетава традиционното с модерното и местните гръцки сортове грозде като Assyrtico, Agiorgitiko и Xynomavro се срещат заедно с такива известни международни (френски) сортове като каберне совиньон и шардоне. Портфолиото от гръцко вино от 21-ви век включва всичко, от свежи бели аромати с цитрусови нюанси и леко и бледо розе до плътни червени вина и сладки десертни Vinsanto.