1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Розовият цвят, който всички харесват!

Розовият цвят, който всички харесват!

17.05.2021
Автор: SeeWines

 

Някои хора определено не са съгласни с розови ризи, кецове или новата боя за стената в кухнята, но всеки харесва този цвят, когато е в чаша. Ако не сте съгласни и твърдо мислите, че розето не е за вас, то най-вероятно не сте пробвали правилното. И за да докажем твърдението си, в селекцията ни от розета ще имате възможност да откриете голямо разнообразие от сортове, вкусове и стилове. Но преди да ви представим нашия избор от над 100 нюанса розе, то нека си припомним какво точно е розе.

Накратко, розетата се правят като червено грозде ферментира за кратко с ципите на плода, понякога дори за по-кратко и от час, като така придават цвят на сока. Производителят изцяло контролира колко наситено да е розето и в какъв стил да го направи. 

Три са най-използваните методи за направа на розе. 

• Мацерация с ципите – както споменахме, понякога по-малко от един час е достатъчен полученият сок да придобие розов цвят благодарение на контакта с ципите от червеното грозде. Това е най-използваният метод и е традиция в места като френския Прованс.

  • • Метод „Saignée” – получава се, когато при направата на червено вино част от сока се отделя в друг съд предназначен на розе. Целта на това „източване“ е не само да се направи страхотно розе, но и за да се концентрира червеното вино.
  •  
  • • Блендиране – метод, при който малко количество червено вино - под 5% - се добавя към бяло вино, за да се получи розе. Този метод не е много разпространен при тихи вина, но се среща предимно при направа на пенливи вина като шампанското.

    Историята на розето ни връща в VI век преди новата ера, когато лозови пръчки са пренесени от Гърция в южната част на Франция. Оттогава купажи от бяло и червено грозде са се използвали за правенето на вина с блед розов цвят, леки и много приятни за пиене. Слухът за тях се разнася във всяка точка на Средиземноморието. Когато римляните пристигат в Прованс, също впечатлени от качествата на деликатните розови вина, разпространяват още повече тяхната популярност.

През 19-ти век, туристи по Лазурния бряг, изморени от игра на „Pétanque“, дълги разходки по безкрайния плаж и плуване в морето, се отдавали на почивка с чаша изстудено розе на фона на залеза. Така тези безгрижни, леки и свежи вина се превръщат в символ на лятото, отдиха и лукса.  

Затова ви предлагаме да се отдадете на безгрижието, което чаша розе може да донесе, като изберете от нашата специална селекция тук.

Вижте още от Селекция на месеца

Розе, цветът на лятото

Розе, цветът на лятото

от SeeWines , 11.08.2020
Италия през лятото

Италия през лятото

от SeeWines , 09.08.2019
Десертни вина

Десертни вина

от SeeWines , 30.07.2018
12-те вина на 2020 година

12-те вина на 2020 година

от SeeWines , 11.01.2021