1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Изба на седмицата: Шато Копса

Изба на седмицата: Шато Копса

22.02.2021
Автор: SeeWines

Избата, която ви представяме тази седмица е сгушена в сърцето на розовата долина край град Карлово, здраво стъпила на корените и винарските традиции наследени от древните траки, но движейки се в темповете на модерното винопроизводство и обръщаща внимание на съвременните техники. 

Напълно разпознаваемият облик на Шато Копса във вид на средновековен замък е място, където специално подбрано грозде от общо 50 хектара собствени лозови масиви се превръща във вино носещо невероятният тероар на района. 

Разположени между южния склон на Стара Планина и Средна гора лозя са изключително благоприятни за отглеждане на висококачествени бели сортове. 

Носещите се аромати от рози и лавандули засадени в полетата наоколо, постоянното движение на въздушни маси и мекият климат, подсигурен от двете планини създават един уникален за региона тероар. 

Богати на минерали почви, хладен планински въздух и сравнително високи годишни валежи спомагат за достигане на висока концентрация на аромати и свежест във вината.

Днес ръководена от Петя и Иван Минкови, винарната освен със уникалният тероар, който я заобикаля се отличава и с дългогодишният опит на фамилията предавам през три поколения.

Философията поставена в началото, че лозето трябва да се отглежда, като собствено дете се следва и до днес. Една от малкото семейни винарни, които обхващат целият процес за производство на вино – от гроздето до бутилката. Така може внимателно да се следи всеки момент от развитието на виното и то да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. През 2005 г., е направена съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята на избата. А за да е абсолютно сигурно правилното съхранение на продукцията, през 2008 г. е изграден величествения замък Шато Копса. Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи е вградена избата, където във френски, американски и български дъбови барели, отлежават най-добрите селекции.

Всеки грозд за направата на вината от Шато Копса се откъсва на ръка в ранните утринни часове на деня. Плода се събира в дървени касетки за да се предотврати смачкването му. Селектирането на гроздето става още на лозето – премахват се загнилите зърна, изсъхнали листа и твърди стебла.

Не повече от 30 минути делят току-що откъснатия и избран грозд от лозята до винарната, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на суровината за виното.

80% от лозовите масиви  съставят бели сортове, като емблематичния местен червен мискет, мускат отонел, шардоне и совиньон блан. Червените сортове грозде, които се отглеждат са каберне совиньон и мерло. Разделени в няколко серии, вината предлагат разнообразие и избор за всеки, но всички те носят отличителният и уникален характер на Шато Копса и на розовата долина.

 

Предлагаме ви да разберете, защо древните траки са почитали и ценили виното толкова много, като опитате вкусът на Шато Копса.