1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. Вината на Елена Брукс

Вината на Елена Брукс

08.03.2021
Автор: SeeWines

Dandelion Vineyards е създадена през 2007 г. от родената и израснала в България и дипломирала се за енолог в Австралия Елена Голакова Брукс, нейния съпруг с обширен опит във винения маркетинг Зар Брукс и дългогодишния лозар Карл Линдер. Перфектното трио, според много винени критици, за създаване на завладяващи вина.

Dandelion Vineyards е уникално свързване на лозя и лозаро-винари. Вината олицетворяват  десетилетия опит в съчетаването на грозде от стари лозови насаждения с най-добрите традиции на  занаятчийското винопроизводство. За да се уловят спецификите на сорта грозде, годината на гроздобера и лозята се изисква научен подход и въпреки че повечето лозари виждат дявола във всеки плевел, в Dandelion Vineyards се радват на смирените глухарчета, тъй като те потискат зимните плевели, доставят тор през лятото и е прекрасно да се духне техния пух през пролетта и да се пожелае нещо.

Елена Голакова Брукс произхожда от стария лозаро-винарски край на град Лясковец. Още като ученичка има редкия шанс, в началото на 90-те години, да превежда професионалните разговори между австралийски и български винари. Тогава опознава магическия свят на виното и прави първото си шардоне в трилитров буркан. През 1998 г. страстта към винарството я отвежда в Австралия, където става един от първите български граждани завършили като енолози Университета на Аделаида. 

След дипломирането си през 2001 г. и усилена работа в различни винарни в Австралия, Италия и Испания, Елена започва собствено производство, в което влага не само всичко научено, но и основната си философия, валидна и до днес: връзката между сорта грозде и природните дадености на винения регион, като климат, почва и терен, е от изключителна важност за качеството на виното. От старите лозя на Бароса, Идън Валей, Макларън Вал и Аделайд Хилс, тя създава висококачествени вина, спечелили повече от шестстотин международни отличия. 

Днес Елена е известен австралийски винар, който не забравя никога да спомене за българския си произход и се гордее с него. Dandelion Vineyards е проект, с който тя представя своите знания на световната винена сцена. Многократно награждавани и коментирани от едни от най-уважаваните винени критици, вината на Dandelion Vineyards са най-доброто доказателство за нейния талант.

 

Прочетете още