1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. Този див, див Совиньон блан

Този див, див Совиньон блан

12.04.2021
Автор: SeeWines

С настъпването на пролетта можем спокойно да обявим и началото на Сезона на Совиньон блан! Свежите, зелени, цветисти и разнолики вина от този елегантен сорт много често са описвани като “пролет в бутилка”. А това не е изненада - родният му дом е заобиколен от замъци, приказни пейзажи и ободряващи океански бриз. Совиньон бланът е пропътувал целия свят и е оставил своя отпечатък във всеки любител на виното. Това е и причината много хора да смятат, че го познават добре, но истината е, че този сорт е способен винаги да ни изненадва. Представете си само неговата разноликост - та той може да вирее във всяка точка на света! Затова впуснете се с нас в неговата история, която ще ни помогне наистина да го опознаем. 

Кратка история

Нека започнем с един въпрос - какви са сортовете, които изкачат в мисълта Ви, когато чуете за региона Бордо? Най-вероятно това са червените сортове Каберне Совиньон и Мерло и няма да сгрешите. Но точно там, още преди бляскавите замъци и дворци на френската аристокрация да бъдат построени, се ражда и белият Совиньон блан. Местните хора вярват, че името му идва от френската дума “sauvage” - див, защото лозичките са расли свободно и диво из целия регион. 

Дивото в него, обаче, винаги го е зовяло, затова той е пренесен на север, в Долината на Лоара. За разлика от Бордо, където е използван основно за купажни вина - тоест в комбинация с други бели сортове, в Лоара винопроизводителите оценяват самостоятелните му качества.  Совиньон блан до такава степен става част от живота на хората там, че те го кръщават на района, където вирее най-добре - Сансер. През 20 век те придобиват огромна популярност, защото могат да се пият както и като аперитив, така и като отличен партньор за френската кухня.

Благодарение на успеха си в Париж, Совиньон блан започва да пътува и да се разпространява в други части на света. Триумфът му, донякъде неочаквано, се случва в Нова Зеландия, след който пък завзема световната сцена. Свежите, леки, пивки и достъпни вина превземат сърцата на хората от всички континенти. Интересен факт е, че въпреки цялата си популярност, името Совиньон блан е било почти непознато за винолюбителите чак до края на века, защото хората не са го свързвали с името Сансер. Така или иначе, все повече винари обръщат внимание на сорта и по различен начин опитомяват неговата дивост.

Когато Франция отеснява

Нека се разходим заедно из най-известните региони. 

Франция се нарежда на първо място по производство на Совиньон блан, като днес вината идват основно от Долината на Лоара. В повечето случаи, може да очаквате вина със нотки на лайм и прясно окосена трева, минерално, леко тяло и ободряваща свежест. Ако обаче вината са от по-висок клас и от някой от най-добрите производители, то те ще имат повече плътност и по-богати плодов аромат – бяла праскова, червен грейпфрут, лимонена трева.

Царят на сортовете в Нова Зеландия все още е Совиньон блан. Повечето лозови масиви се намират в северната част на Южния остров, където климатът е по-хладен и благоприятен за дивия характер на лозичките. Основните аромати, с които се характеризират вината са маракуя, зелена чушка, лимонена трева, годжи бери. Запазената марка на новозеландския совиньон блан обаче безспорно е игривият аромат на цариградско грозде. Тялото е със средна структура и почти незабележима остатъчна захарност, която придава допълнително обаяние на вкуса.

В Италия основен регион за отглеждане на лозя от Совиньон блан е северният Фриули. Вината се характеризират с ободряваща свежест, минералност и нотки на годжи бери, бяла праскова, круша и цвят от портокал. Вината са леки и деликатни, изключително подходящи за блажените италиански лета.  

Чили е друг регион добил популярност с вината от Совиньон Блан. Насажденията са основно в по-хладни и високи зони в подножието на Андите, а дивостта на сорта се подчертава и от тихоокенаските ветрове. Вината се отличават с аромати на трева, сок от лайм, зелен банан и ананас. 

Въпреки че в Австралия преобладава топлият климат, има региони, където температурите са по-ниски и по-благоприятни за отглеждане на Совиньон блан. Във вината се проявяват нотки на киви, пъпеш и бяла праскова, имат средно към високи киселини и лека структура. Някои производители използват и дървени бъчви, за да добавят повече плътност на тялото, което прави австралийския совиньон блан по-подходящ за комбиниране с храна. 

Много винари все пак заемат подхода към Совиньон блан от родното му място, а именно Бордо. Там все още сортът се използва за купажни вина в комбинация с други сортове. В тези комбинации Совиньон блан допринася за свежест, зелени аромати и балансиране на киселинността на виното.

Най-добрият начин да се запознаете с различни региони произвеждащи вина от Совиньон блан е да опитате няколко от тях едновременно в добра компания. Силно препоръчваме да си водите записки. Тук сме събрали над 50 етикета, от които да опитате. (линк към кампанията)

Тук трябва да отбележим, че не е задължително отворените бутилки да бъдат консумирани веднага. Ако използвате вакуумна помпа за вино, може да ги запазите в хладилника за няколко дни. Ще се радваме да споделите с нас, от къде е вашият фаворит като ни тагнете в Инстаграм или ни пишете във Фейсбук. Тук може да намерите и нашата селекция от вина, както и подходящи комбинации с храна.