1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Изборът на Благой Кузмански: 10 български вина

Изборът на Благой Кузмански: 10 български вина

28.02.2020
Автор: SeeWines

“През последните 2 години, т.е. откакто съм обратно в България, интересът ми към българските вина расте и с редки изключения предпочитам избите, които работят със сортове като Керацуда, различните мискети, Мавруд, Широка Мелнишка вместо поредното Шардоне или Совиньон блан. Това изисква смелост, постоянство и любов към родния тероар на фона на пазар, който масово залага на сигурното и познатото, т.е. международни сортове. Силно вярвам, че местните сортoве, а не международните, ще ни отличат на световната винена карта и ще превърнат страната ни в желана дестинация за ценителите и енолозите.

Този месец съм подбрал вина от производители, които по мое мнение работят доста умело с нашите сортове и изваждат най-характерното от тях. До голяма степен общото между избите е, че работят чисто, елегантно, избягвайки надъбени вина, отлежавали в нови бъчви.

Разбирам, че има сортове, които очаквате да видите в тази класация, като Димят, Па-мид или Врачански Мискет. Ще ги има и тях, в момента съм в търсене на най-доброто качество спрямо съответната цена, така че очаквайте още по темата скоро.”

Благой Кузмански
Главен сомелиер Seewines


В Seewines вярваме, че изкуството е най-отличителният белег на човешката култура - променя простото съществуване, превръща го в Живот и ни прави истински Човеци. Съоснователят на Seewines, Диляна Василева, направи специална музикална селекция, с която да изживеете напълно емоцията от всяко вино, попаднало в списъка ни през м. март. Напълнете чашите и се насладете.


1. 2019 Гергана, Tsarev Brod, местност Мезърлък Шумен

Бяло вино, бели пясъци, бели гребени на вълните – прекрасна комбинация. Нека си припомним лятото с тази песен и в компанията на чаша Гергана от Царев брод.С белия сорт Гергана ме запозна Ники Кръстев от Царев Брод, който по мое мнение се е справил страхотно. Свежо, елегантно и минерално, това е разкошен избор, подходящ винаги да го държите в хладилника за вино на чаша.

Слушай: „По-полека“, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

Цена: 17.90 лв.

2. 2018 Тамянка Сингъл Винярд, ВИ Братанов, с. Шишманово, Харманли

Сортът Тамянка дълго време остава в сянката на родствениците си мускати. Тихият, но плътен глас на тази Тамянка достигна до Мария Стоева и възраждането му вече е неоспорим факт.Лозовите насаждения с Тамянка в Братанови са едва 1 ха, но въпреки това избата е сред основните „виновници“ напоследък да се пие и да се говори за толкова много Тамянка – факт, заслужаващ похвала. Зад тази Тамянка стои енологът Мария Стоева и с всяка изминалата година взаимоотношенията й с този сорт стават все по-задълбочени.

Слушай: „Чуй ме“, Мариана Попова и Орлин Горанов
Цена: 22.90 лв.

3. 2019 Керацуда Ориндж, Libera Estate, с. Хотово, Мелник

Едно неочаквано завръщане на един не просто забравен, а почти загубен сорт.Изключително интересно вино, с което избата продължава практиката си да ме изненадва приятно, още повече, че говорим за местен сорт, и то Керацуда. Би трябвало да е повод за гордост и радост за цяла България, че все повече производители обръщат нужното внимание на ендемичните сортове. Ферментира с ципите за период от 45 дни и е в графа оранжево вино. Керацуда е сорт с по-дебела ципа, така че очаквайте южен характер, както на нос, така и на небце.

Слушай: „Завръщане“, Орлин Павлов и Михаела Филева
Цена: 18.90 лв.

4. 2018 Широка Мелнишка Лоза VNYRD, Damyanov, с. Струмяни, долината на р.Струма

Широката мелнишка лоза е невероятен и нежен сорт, който се отплаща прекрасно, ако се отглежда с любов и специално внимание.Страхотно ново откритие от малък и непознат производител, който се оказва, че изнася голяма част от вината си. Смятам, че е основен дълг на всеки вносител, търговец и въобще всеки въвлечен във винената индустрия да изнамира подобни малки проекти, които правят различни от масовите вина, и да ги представя пред винените любители.

Слушай: „Любовта“, Миленита

Цена: 18.90 лв.

5. 2017 Руен, Augeo, с. Враня, Мелник

Близо до сърцето застава този Руен в един филм, който „свършва зимата“. Но преди да започне лятото, нека отпием от този червен еликсир.Augeo е проект, който следя отблизо, тъй като харесвам вината им, но тук се спирам на Руен. Това е фаворит на целия екип на Seewines, а и с времето се оказа такъв и на вас, така че намирам мястото на Augeo в тази класация напълно заслужено.

Слушай: „Този филм“, Дони и Нети
Цена: 23.90 лв.

6. 2018 Новоселска Гъмза Традишънс, Видинска Гъмза, с. Ново Село, Видин

Лекото и свежо вино от Новоселска гъмза незаслужено минава през погледите на енолозите, без да предизвика дължимото внимание. Радваме се, че все пак има очи, които се спират и откриват невидимото съкровище.Гъмза е сред най-интригуващите сортове, но поради неразбираеми за мен причини много малко производители обръщат нужното внимание. Произвежда по-леки и свежи вина, и леко охладено, е сред любимите ми български сортове. Нека подкрепим Гъмза и да се надяваме, че в бъдеще ще виждаме все повече и повече от нея сред българските производители.

Слушай: „Минаваш през мен“, КариZма

Цена: 19.90 лв.

7. 2018 Мелник 55, Orbelia, с. Митиново, Петрич

Всяка чаша с Мелник носи полъха на Югозападна България – дъх на сено, на жарко лято, на горски плодове и безвремие.Намирам този Мелник 55 за много добър пример за сорта, тъй като стилът му е изчистен и с добре изразена плодова характеристика. Силно вярвам в успеха на сортовете Мелник 55 и Широка мелнишка лоза, така че ви препоръчвам да следите Orbelia и работата им с този сорт.

Слушай: „Бряг с цвят най-зелен“, Стефан Вълдобрев и Рут Колева
Цена: 12.90 лв

8. 2018 Широка мелнишка лоза, Seewines, с. Хърсово, Мелник

Без колебание даваме сърцата и душите си и казваме ДА на връзката си с Широката мелнишка лоза.Широка мелнишка лоза е сорт, в който силно вярвам, и смятам, че това би трябвало да е визитката на най-известния ни винен регион. Seewines отделя все повече време в бъдещето на сорта и заедно със съседните производители, с които споделяме любовта към ШМЛ, работим, за да превърнем сорта и региона в едно неразривно цяло.

Слушай: „Да“, Графа и Белослава
Цена: 27.00 лв.

9. 2018 Рубин, Georgiev/Milkov, с. Брестовица, Пловдив

Светът на Георгиев и Милков са местните, автохтонни сортове. С удоволствие отпиваме чаша Рубин и се оставяме на този техен вълнуващ и необятен свят.Знаете, че Georgiev/Milkov работят само с Мавруд и Рубин, като тази година направиха и първото си бяло вино от червен мискет. За кратко време се превърнаха в любим производител на екипа ни, както и на хората, на които го препоръчваме, така че това е моето предложение за Рубин.

Слушай: „Мой свят“, Дими Екимов и Дара Екимова
Цена: 34.00 лв.

10. 2018 Мавруд Georgiev/Milkov, с. Нови Извор, Асеновград

Елегантно, свежо и ароматно – вино, с което спокойно можем да останем приятели завинаги.Опитвам се да не допускам две вина от един производител в една класация, но в случая вярвам, че изключението си струва, тъй като Маврудът на Петър Георгиев и Радослав Милков е сред най-добрите, които съм пробвал въобще.

Слушай: „Приятели завинаги“, Графа, Любо Киров и Орлин Павлов
Цена: 34.00 лв.

Вижте още от Зад сцената

Beaujolais

Beaujolais

от SeeWines , 31.10.2018
Представяме Weingut Leth

Представяме Weingut Leth

от SeeWines , 01.10.2018
Sonoma Valley Ava

Sonoma Valley Ava

от SeeWines , 25.10.2018
Napa Valley Ava

Napa Valley Ava

от SeeWines , 25.10.2018