1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Представяме Weingut Leth

Представяме Weingut Leth

01.10.2018
Автор: SeeWines

Уникален парцел, с над 250, почти-изчезнали сорта е сбъдната мечта за Франц Лет Старши

Franz и Barbara Leth създават Weingut Leth в началото на 60те години в селцето Fels am Wagram. От малко, смесено селскостопанско предприятие с площ от половин хектар, виното постепенно се превръща в главен източник на доходи, за семейството. Като непрекъснато добавят нови парцели в най-добрите локации на района, те, скоро, се превръщат в една от водещите винарски изби на района.

 

WeingutLethЛозята са разположени в долината Wagram, по поречието на река Дунав. Големите геоложки формации, съчетани с постоянни и предвидими климатични условия, са предпоставки за правене на пълноценни вина, богати на аромат и вкус. Слоеве от льос, образувани през ледниковата епоха, покриват смес от морски вкаменелости и речен чакъл.

Сортът Grüner Veltliner се възползва най-добре от тероара на Wagram и предлага от леки и пикантни вина в класически сух стил до богати и ароматни отлежали. Половината от около 50те хектара на семейството са засадени с този сорт. Техните вина са сред най-добрите в цяла Австрия, където почти всяка винарна разполага с такива лозя.

 

Leth разполагат с парцели в шест района, известни в записите на Fels am Wagram и разположени около него: Scheiben, Brunnthal, Schafflerberg, Steinagrund, Schillingsberg и Fumberg. Всеки от тях може да участва в правенето на Грюнер Велтлинер и да се представя като самостоятелно вино, от съответния парцел. Вината се предлагат в два класа: Klassik, в типичен, австрийски стил със свежи плодове и пикантност, и Lagenreserven, които се отличава с интензивните си аромати и акцент върху индивидуалния тероарен характер.

 

WeingutLeth2

В последното десетилетие, Leth натрупват увереност и позиции по отношение на червените вина. Първият червен сорт е засаден в края на 60-те години. Сега, те разполагат със стари лози, което е огромно предимство, когато става дума за червено вино. Zweigelt е особено интересен. Този типичен, австрийски, червен сорт дава възможност да се направи характерно червено вино - дори на международно ниво - което ви печели с плодовете и очарованието си. Семейството определя стандартите за червено вино в района на Wagram.

 

Weingut Leth има богата листа от вина, като се започне със, станалите емблематични бели от сортовете Grüner Veltliner, Roter Veltliner (нямат нищо общо двата сорта), Riesling и червени от Zweigelt и Pinot Noir, и се стигне до едно пенливо и едно сладко вино, правено с помощтта на благородната плесен ботритис.

 

Франц Лет Старши успява, в началото на 90-те години, да реализира една своя мечта - да засади лозе с редки и изчезващи сортове от региона. Днес, колекцията включва сортове от Долна Австрия, но и редки сортове от Щирия, Бургенланд, Италия, Унгария, Германия и Чехия. На добре обозначени раздели, той е засадил по 15 корена от вид и от тогава, до днес, те са станали повече от 250 различни сорта, някои от които, без ясен произход и наименование - впечатляваща генетична банка, към която много университети и институти се обръщат за информация.

Вижте още от Зад сцената

Beaujolais

Beaujolais

от SeeWines , 31.10.2018
Oregon

Oregon

от SeeWines , 25.10.2018
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от SeeWines , 27.12.2018
Виното на Нанси Рейгън

Виното на Нанси Рейгън

от SeeWines , 04.03.2020