1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Топ 10 вина за май месец

Топ 10 вина за май месец

25.05.2021
Автор: SeeWines

През май пролетта е в разгара си, редувайки топли и слънчеви дни с дъждовни и мрачни. С наближаването на лятото температурите все пак стремглаво вървят нагоре и носят със себе си обещания за безгрижие и ваканционно настроение. 

Със селекцията на Seewines за вина на пъстрия месец май сме се постарали да създадем за вас един еклектичен микс от стилове и цветове, аромати и вкусове, в който всеки винолюбител ще може да открие нещо интригуващо и непознато, както и да намери своя нов летен фаворит.

 

1. Пет-нат Скин Контакт NV, Георгиев и Милков, Тракийски низина, България, 20.90 лв.

Започваме с мехурчета и един представител на набиращата популярност категория на естествено пенливите вина, известни като пет-нат. “Пет-нат” идва от френското pétillant naturel, което означава пенливо вино, бутилирано преди да е приключило напълно алкохолната си ферментация. Останалата захар се преобразува докрай във въглероден диоксид в бутилката, откъдето идват и мехурчетата. След успеха на своя Funky Mavrud, дуото Георгиев и Милков ни зарадва със своя втори пет-нат. Сортът тук е Червен мискет, като са ползвани вина от реколти 2019 и 2020. Лек и свеж, с аромати на лимонена кора, акация и мед, това е един чудесен аперитив за все по-честите топли вечери.  

 
 

2. Ротер Велтлинер Класик 2020, Вайнгут Лет, Ваграм, Австрия, 21.90 лв.

Всички знаем за Грюнер Велтлинер, но колко от вас познават Ротер Велтлинер? Въпреки името си, сортът отново е бял, като далеч по-известния си съименник, но с това се изчерпват приликите между тях. Отличителен за региона на Ваграм и някога най-разпространеният сорт там, днес вината от Ротер Велтлинер са истинска рядкост. Флорални нотки, приятна пикантност и богато тяло допълват деликатните аромати на ябълка и пъпеш. Предупреждаваме, че една бутилка няма да е достатъчна!



 

3. H’s Кайлъшки мискет 2019, Хараламбиеви, Дунавска равнина, България, 18.80 лв.

Бяло вино за експериментатори и любопитни небца. Сортът Кайлъшки мискет е кръстоска от Хамбургски мискет и Вилар блан и е създаден от Института по лозарство и винарство в Плевен. Именно в близост до Плевен са и лозята и избата на семейство Хараламбиеви, а техният Кайлъшки мискет ни спечели с интензивния си ароматен нос и сочния си вкус, в които се преплитат цитрусови, тропически и флорални нотки. Предлагаме да го съчетаете със салати с козе сирене или пък ароматни екзотични ястия с азиатски привкус. 
 


 
 

4. Колорито Вионие, Русан, Марсан 2018, Сийуайнс, Долината на Струма България, 20.10 лв. 

Вината, които съчетават в себе си тези типични за Южна Франция сортове, свързваме главно с Долината на Рона. При този етикет отново имаме долина, но реката е Струма. Прекрасно лятно вино, с което неслучайно се гордеем и което е достатъчно комплексно и многолико, за да бъде подходяща компания както за ястия с морски деликатеси и бели меса, така и за сирена като мюнстер и бри, а защо не и за плодови салати.  
 



 


5. Виньети ди Фоскарино Соаве Класико 2016, Инама, Венето, Италия, 43.90 лв.

Личен фаворит, за който съм сигурен, че ще спечели и вашите симпатии. Белият сорт на Венето и конкретно на Соаве, е Гарганега, а обикновено вината от него са свежи и леки, предвидени за скорошна консумация. Дело на един от най-реномираните производители в региона, това вино ферментира в използвани дъбови барици и се отличава с дълбочина и комплексност. Многопластово и богато, с траен бадемов финал, то може да се комбинира със суши, ризото, паста със зеленчуци или дори крем супа от тиква. Бонус е и изключителният потенциал за отлежаване.



 


6. Райнер Вес Розе 2020, Вайнгут Райнер Вес, Кремстал, Австрия, 24.90 лв.

Няма как в нашата селекция да пропуснем розовия цвят и затова се спряхме на това розе от Долината на Дунава в Австрия, обединило в себе си два местни сорта - Цвайгелт и Санкт Лаурент. С по-скоро наситен цвят и интензивни нотки на ситни червени горски плодове, вишна и лайм, виното притежава подчертана игрива свежест и деликатен плодов финал. Препоръчваме го освен за аперитив на терасата, така и за акомпанимент към леки предястия и салати.


 
 

7. Бокадо Вернач 2019, Кантина Андриан, Алто Адидже, Италия, 26.90 лв.

Вернач, Тролингер или Скиава - този сорт с много имена е сравнително непознат у нас, но до съвсем скоро е бил най-засажданият в северноиталианския регион Алто Адидже. Ако търсите червено вино, подходящо за летните месеци, то това безспорно трябва да попадне в списъка ви. С нежен, рубинен цвят,  елегантно и деликатно, то се отличава с леко тяло и деликатен парфюм от аромати на череша, ягода, виолетки и сладки билки, както и характерна за сорта бадемова нотка. Съветваме да се пие леко охладено до 13-15 градуса в комбинация с предястия, като например антипасти и студени месни плата.

 


 

8. Шпетбургундер (Пино ноар) 2018, Вайнгут Витман, Райнхесен, Германия, 40.90 лв.

Този младолик Шпетбургундер е друга наша гореща препоръка за лятно червено вино. Плодът за него идва от биодинамично отглеждани лозя, имаме ръчно бране и лимитиран добив. Частичната ферментация в големи дъбови съдове добавя допълнителна комплектност към букета от червени горски плодове, лека ванилия, подправки и билки. Пино ноар с типичната германска хладна елегантност и фини танини, която по нищо не отстъпва на събратята си от Бургундия. Възможностите за съчетаване с храна са безгранични - от терин и патѐ, ястия с козе сирене, гриловани аспержи, чак до агнешко и заешко месо.


 
 

 

9. Етна Росо 2018, Пиетрадолче, Сицилия, Италия, 41.00 лв.

От остров Сицилия и вулканичните почви по северните склонове на вулкана Етна за вас избрахме това вино от местния сорт Нерело Масакалезе. Лозята са на надморската височина от 800 м., което спомага гроздето да узрее бавно без да натрупва висока захарност и без да загуби от свежестта си. Стилът на Етна Росо е известен като “Бургундия на Средиземноморието”, така че очаквайте елегантност  и финес, леко тяло и умерени танини. Насладете му се в комбинация с типични сицилиански специалитети като капоната или телешките ролца инволтини.


 
 

10. Кианти Класико DOCG 2017, Риечине, Тоскана, Италия, 45.90 лв.

Абсолютна класика от Тоскана! Вино от 100% Санджовезе, което е толкова характерен представител на сорта и стила на Кианти Класико, че бе безпогрешно разпознато на една от редовните ни слепи дегустации. Средиземноморски аромати и вкусове на вишна, червени горски плодове, риган, балсамико и сушени домати се преплитат тук по изящен начин, а балансът от свежест и меки танини ви карат да отпивате отново. Изключително лесно откъм съчетаване с храна, тук всяко италианско ястие като лазаня, спагети болонезе и дори пица ще бъде повече от добра комбинация.