1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Розе, цветът на лятото

Розе, цветът на лятото

11.08.2020
Автор: SeeWines

АВГУСТ 2020

Има нещо развеселяващо във факта, че има хора, чиято длъжностна характеристика покрива изобретяването на имена за цветове в козметиката. „Пепел от рози“ е класика, но има и цветове като Forever Yours (мораво-розово червило в краска „Завинаги твоя“), Winterberry („Коледна звезда“) , Death by Chocolate (“Шоколадова смърт“), лак за нокти Rendezvous („Рандеву“, т.е. среща) или Bachelorette Bash („Моминско парти“ – предполага се, че последните две се съчетават добре?)... Споменаваме ги, първо, защото немеем пред творческия порив и, второ, защото те имат място и в нашето енологично всекидневие. Как ли биха кръстили всичките оттенъци на розетата?

Най-важното, което трябва да се знае в случая, е откъде идва цветът на този вид вино. Розе не се прави чрез смесване на бяло и червено (с едно значимо изключение, описано в карето). По-скоро можете да го приемете розето като междинен етап на производство на гроздовия сок, преди да стане червено вино. Розето се прави от червени сортове, като повечето хора се изненадват да разберат, че месцето им отвътре е почти толкова светло на цвят колкото и това на белите, а единствената значима разлика е цветът на ципите. След като зрънцата се пресоват и от тях изтече сокът, той се накисва в ципите, които отдават танини, аромати и, разбира се, червеникава краска. Продължителността на този период определя аромата, структурата (заради танините) и цвета на виното. Ако ги оставите за 3 часa, имате розе. Ако ги оставите за дълго – дни, дори седмици, имате червено вино. Процесът на накисване се нарича мацерация.

И така стигаме до стилистиката на розето: то може да бъде свежо, дори ненатрапчиво, може да бъде ароматно, плодово, пикантно, наситено, богато на нос, елегантно. По-надолу ви представяме един вид карта на някои от най-популярните стилове и региони.

Карта на розовите органолептични преживявания

Долните няколко примера са само върхът на айсберга, защото практически навсякъде, където се прави червено вино, се прави и розе. Важно е да отбележим, че стилистиката на българските вина няма да я откриете в долните няколко абзаца, защото тя не е класика, т.е. няма достатъчно последователен и разпознаваем облик. Разбира се, това по никакъв начин не ни пречи да се наслаждаваме на розета от Широка Мелнишка Лоза, Рубин или Мавруд!
Пълния списък с розетата от нашето портфолио разгледайте на последната страница.

Прованс (Гренаш, Сира, Мурведър, Сензо)

Стил: Плодов и стегнат

Провансалското розе е еквивалентът на малката черна коктейлна рокля на винения свят. То би се вписало еднакво добре на формален коктейл в средата на работната седмица и на градинското барбекю в събота с приятели няколко дни по-късно. Светло на цвят с леко оранжавеещ оттенък, то е свежо, прецизно, с букет от аромати, които майсторски могат да допълнят повечето ястия. Най-често е купаж от два или повече от типичните за Южна Франция сортове Гренаш, Сира, Мурведър и Сензо. Долавят се аромати на ягоди, диня, розови листенца, за финала са типични соленоватост и минералност заради близостта на Средиземно море.

Типично за: Прованс и Лангедок-Русийон (Франция)

Съчетайте с: чеснови ястия, рибна чорба, морски деликатеси на скара, бургер

Пино Ноар

Стил: Деликатно плодов

Винената писателка Маделин Пукет хубаво го описва: „Пино Ноар е като дивата на гроздовото модно дефиле. Сортът е с непоносимост към каквато и да била метеорологична екстремност и е смятан за чувствителен и докачлив, но ако е в настроение, стои много секси в чашата.“ Да ви се допие ли или да ви споходят нечисти мисли след такова описание! Типично тези розета имат висока киселинност, съответно и свежест. Очаквайте меки и деликатни аромати на диня, малини, ягоди и мокър камък. Като цяло вината имат землистата характеристика, отличителна за червения Пино Ноар, съчетани с хрупкавостта и свежестта, които по-кратката мацерация запазват.

Типично за: Лоара, Бургундия (Франция)

Съчетайте с: Салата с козе сирене или ястия с ракообразни

Санджовезе

Стил: Плодов

Санджовезе е основният сорт, който свързваме с италианския регион Тоскана и с популярните по цял свят червени вина от апелациите Кианти и Брунело ди Монталчино. Направен на розе, сортът изважда оранжев оттенък, а на нос се долавят аромати на ягоди, зелен пъпеш, рози и праскова. Вкусовият профил е подчертано свеж с високи киселини. Може да се усети лека горчивина на финала, което подсилва усещането за сухо вино.

Типично за: Тоскана (Италия)

Съчетайте с: Марокански кус-кус с пиле, морски дарове

Цвайгелт и Блауфренкиш

Стил: Свеж и деликатен

Ах, тази Австрия! Ако обичате Виена, валс, стара аристокрация, вероятно харесвате и изчистения им, предан към природата подход към виното. Проблеми с винената репутация през втората част на XX век изстрелват Австрия там, където е днес – разпознаваема като стил и безкомпромисна откъм качество. Водещите два сорта грозде съставляват повечето от розетата, понякога в купаж, а понякога – самостоятелно.
Цвайгелт напомня на Гаме, от който се прави Божоле, защото е висок на киселини и нисък на танини; препоръчваме го, докато е свеж, тъй като рядко отлежава добре. Средно тяло пък има Блауфренкиш, чийто букет от боровинки, слива и черница е най-голямата му сила. Понякога тези сортове се съчетават в розе и с по-малко известния Сен Лоран, чиято деликатност го кара да ни напомня на Пино Ноар. Общото между различните сортове е, че климатът до голяма степен е сдържан, съответно и розетата държат една приятна минералност.

Типично за: Австрия

Съчетайте с: Бели меса, зеленчуци на грил, ястия с билки


Розе с балончета

Има и пенливо розе. В различни региони по света, където се произежда пенливо вино, малка част от продукцията е посветена на него. В Шампан то е най-рядкото от четирите стилистики (другите три са Blanc de Blancs, т.е. бяло от 100% Шардоне, Blanc de Noirs, т.е. бяло от червените сортове Пино Ноар и Пино Мьоние, и микс от всички позволени сортове). Струва си да се отбележи, че Champagne AOP е единствената апелация, която позволява розе да се прави буквално чрез смесване на червено вино с бялo – в случая към пенливото бяло се слага сух Пино Ноар.
В Италия имат Ламбруско и Франчакорта. Няколко сорта носят вариации на името Ламбруско, но така е кръстена и апелацията в северния регион Ломбардия, където се правят тези (обиковено) достъпни пенливи розета, а и червени. Традиционно в по-високия клас са другите такива вина, които отново идват от същия регион на Италия – апелацията е Franciacorta DOCG. Също като шампанските се правят по т.нар. традиционен метод, т.е. вторичната ферментация, от която идват балончетата, се случва в бутилка.
Както се забелязва в портфолиото ни, има и розов пет-нат, което идва от Pétillant Naturel, т.е. естествено пенливи вина. Те се правят по древен метод, възникнал преди този за шампанско, който не включва филтрация. Резултатът? Леко мътно и много плодово пенливо вино.


Розе в портфолиото на Seewines

Rosé Zweigelt Fresh and Easy 2018, Weingut Leth – 17,90 лв.
Rosé Кönig Blaufränkisch 2018, Weingut Pittnauer – 17,90 лв.
100 Hugel Rosé Trocken 2018, Weingut Wittmann – 17,50 лв.
Rosé Spätburgunder Saint Laurent Trocken 2018, Weingut Wittmann – 24,90 лв.
La Vie en Rosé 2019, Alliance Wines – 17,90 лв.
Bleu De Mer Rosé 2018, Bernard Magrez – 17,90 лв.
Villa Ruby Rosé 2019, Bernard Magrez – 28,90 лв.
Douce Vie Les Muraires Rosé 2018, Bernard Magrez – 28,90 лв.
L'Excellence des Muraires Rosé 2019, Bernard Magrez – 54,90 лв.
Rock Angel Magnum 2018, Château d'Esclans – 119,00 лв.
Château des Sarrins Rosé 2018, Domaine des Sarrins – 31,00 лв.
Château des Sarrins Rosé 2018 500 ml, Domaine des Sarrins – 24,00 лв.
Château des Sarrins Rosé Secret 2016, Domaine des Sarrins – 53,00 лв.
Ai Galera Encandado Rosé 2018, Alliance Wines – 11,90 лв.
Palmina 2018, Riecine – 29,00 лв.
Etna Rosato, Pietradolce 2018 – 39,00 лв.
Langhe DOC 2018 Rosato Brezza - 29,90 лв.
Vardo Rosé, Château Khashmi – 37,00 лв.
Sisters Wines Tavkveri Rosé 2017, John Okros – 45,00 лв.
Colorito Rosé 2019, Seewines – 12,90 лв.
Pink side of Rubin 2019, Georgiev/Milkov – 21,90 лв.
Rosé Pamplemousse 2019, Bratanov – 14,90 лв.
Rosé 3-Blend 2019, Bratanov – 18,90 лв.
Rosé Rubin H's 2019, Haralambievi – 19,90 лв.
Anita Rusali 2018, Rupel – 13,90 лв.
Expressions Rosé 2018, Via Verde – 17,90 лв.
Nomad Spirit 2019, Via Verde – 11,90 лв.
Rosé Pinot Noir & Cabernet Franc 2019, Salla Estate – 25,90 лв.
Epic Rosé 2019, Staro Oryahovo – 17,90 лв.

Пенливo розе в портфолиото на Seewines

Pitt Nat Rosé 2018, Weingut Pittnauer – 39,90 лв.
Pitt Nat Conversion Rosé 2017, Weingut Pittnauer – 36,90 лв.
Bleu De Mer Rosé Effervescent, Bernard Magrez – 28,90 лв.
Rosé Brut Nature DOCG NV, 1701 Franciacorta – 65,00 лв.
Tolerance Rosé NV, Champagne Franck Pascal – 135,00 лв.
Rosé de Maceration NV, Champagne Benoit Lahaye – 95,00 лв.
Rosé Terroirs Chouilly-Bisseuil NV, Champagne A.R. Lenoble – 85,00 лв.
Rosé Première Cuvée NV, Champagne Bruno Paillard – 129,00 лв.
Rosé Brut Balter DOC 2017, Balter Vigna e Vino – 59,00 лв.
La Riserva Spumante Brut DOC 2015, Paltrinieri – 38,90 лв.
Link Lambrusco Rosé Spumante Modena DOC 2018, Ferro 13 – 17,90 лв.

Вижте още от Селекция на месеца

10 вина - 10 лица

10 вина - 10 лица

от SeeWines , 02.04.2020
Cinelibri

Cinelibri

от SeeWines , 05.10.2020
Пиперливата Syrah

Пиперливата Syrah

от SeeWines , 14.05.2018
Топ 10 вина за май месец

Топ 10 вина за май месец

от SeeWines , 25.05.2021