1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Други
 6. Бургон Алиготе Перно Беликар

Бургон Алиготе Перно Беликар 2018

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 2672

Гроздето за това вино идва от 45 годишни лозя в Пюлини-Монраше и е напълно натурално без използване на пестициди. За направата му се следват традиционни за региона методи и техники, а ферментацията започва с диви дрожди. Преминава алкохолна и малолактична ферментация в бъчви от Бургундия, където след това отлежава за 12 месеца.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Алиготе

Доминиращи аромати

 • Круша Круша
 • Дюля Дюля
 • Ябълка Ябълка

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Перно Беликар

Перно Беликар

Перно Беликар (Pernot Belicard) е малък производител от селото Пюлини, Кот д’Ор, Бургундия. Притежава едва 60 дка собствени лозя, като преди 2009 е продавал цялото грозде на други производители. Филип полага огромни усилия да запази старите лозя, като насажденията му в Мюрсо са на възраст над 70 години. (оттук и Meurault Vieilles Vignes - стари лозя от френски). 
 Макар краткото време като производител (първата си реколта, която той бутилира е 2009), 
Филип е сред най-добрите имена за бяла Бургундия и е познато име в най-добрите ресторанти по цял свят. 
 Купуването на бутилки от Филип винаги е на т.нар. принцип “квота” - т.е. вносителите предварително заявяват количествата, които биха искали да запазят. Това е резултат от огромното търсене за вината от Бургундия и изключително оскъдните количества, които местните производители произвеждат. 
 Е, ние имаме съвсем малки количества от села като Пюлини-Монраше и Мюрсо, както и по-обширни апелации като Бургон AOC и Бон AOC. 
 Каква е стилистиката на Филип Перно? 
 - Класическа Бургундия, която е пропита с лимон и зелена ябълка, подчертана минералност, която напомня на креда, свежест, която мигновено събужда небцето и финал, който дълго напомня на стахотния пейзаж, който стои пред нас, движейки се по основния път в Бургундия - RN974.

Всички от този производител
Бургундия

Бургундия

В тази област червените вина се произвеждат от един сорт - Пино Ноар, но вината всъщност се различават по качество от леки и обикновени до богати, сложни и наистина величествени. Бургундия се слави със силно “надробените” си лозови насаждения и като цяло веруюто е, че колкото по-малка е площта на лозето, толкова по-добро е виното. Най-добрите бургундски вина идват от Кот д'Ор, ивица от едва 30 мили, разделена в центъра на 2 отделни части; Кот дьо Нуит на север и Кот дьо Бон на юг. Славата на Cotê de Nuits е в червените вина - тук се произвеждат 95% червени вина от гроздето Пино Ноар. Естествено тук са и едни от най-добрите, способни да отлeжават, най-екзотичните и скъпи вина. Côte de Beaune произвежда приблизително 38% бяло вино, 60% червено и 2% пенливо. Сортът за бялото вино е изключително Шардоне, а качеството варира от най-добрите, Montrachets и Corton Charlemagnes, Meursault, Puligny и Chassagne до по-обикновения Macon Blanc. Първите по традиция отлежават в малки дъбови бъчви, докато вината от Macon обикновено са с по-лек характер и съответно добро съотношение между качество и цена. Червените вина от Бон не притежават славата на “събратята” си от Кот дьо Нуит, като тук изключения са тези, които идват от Помар, Кортон и Волне. В общия случай са по-леки по стил, но в зависимост от реколтата могат да покажат потенциал, който успешно съперничи на Côte de Nuits и не само.

Всички вина от този регион
Алиготе

Алиготе

Алиготе е най-известен като „третият“ сорт грозде от Бургундия, най-разпространен в Бузерон, в северната част на Кот Шалоне. Aligote играе ключова роля и в пенливите вина Crémant de Bourgogne. Aligote е част от винения пейзаж на Бургундия от повече от 200 години, засаден заедно с Шардоне. Това е раннозреещ сорт, характерен с устойчивостта си на замръзване.Малки количества лозя с Алиготе могат да се намерят и в долината на Рона, където се използва за бленд най-вече с шардоне, за да се създадат леките, плодови бели вина от Châtillon-en-Diois. Извън Франция Aligoté е особено силно разпространен в Източна Европа - в страни като България и Румъния, където вината Алиготе имат изненадващо много последователи. Насажденията в тези страни са в пъти по-големи, отколкото в традиционния дом на сорта в Източна Франция. Вината, произведени от Aligoté, обикновено са сухи като стил, с флорални и билкови нотки. Заради характерната си естествена киселинност често се използва в бленд за подсилване на ароматите на по-богатите, но с по-лека структура вина.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю