1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. 10 „Ммм!...“ вина, които да пробвате през декември

10 „Ммм!...“ вина, които да пробвате през декември

07.12.2020
Автор: SeeWines

Ето, че вече е декември и празничното настроение е изпълнило домовете ни. С новата година идва време за равносметка, но и за нови планове, за надежда и щастливи очаквания. Искам лично да ви благодаря, че бяхте с нас през отминаващата предизвикателна, различна и непредсказуема 2020, и да ви помогна с предложения за повдигане на празничното настроение – особено сега, когато виното и храната са в мислите ни по-често от всеки друг период на годината.

Подбрал съм десет вина, които ще допълнят менюто ви и със сигурност ще ви донесат допълнителни „Ммм...“ моменти.

Естествено е селекцията ми да съдържа пенлива еуфория в бутилка, но такава, която е различна от вездесъщия Шампан.
Предлагам ви заедно да преоткрием ефирността на коктейла Белини, както и фините вкусови и ароматни нюанси на някои не толкова познати бели, розе и червени вина.



NV Белини, Giuseppe Cipriani, Венето, Италия
21,90 лв.

За добро или лошо ще прекараме най-празничния месец в годината предимно вкъщи. Кухнята ще се изпълва с аромати от обяд и през повечето дни там кипи от живот. Коктейлът Белини ще направи тези моменти още по-празични, а с алкохолно съдържание от едва 5.5% не виждам причина сутрин вместо кафе да не отворите бутилката на Джузепе Чиприани. Съчетайте с неделен брънч у дома – кроасан или пухкав италиански панетоне ще ви заредят с положителна енергия за целия ден.



NV Креман де Бургон, Frédéric Magnien, Бургундия, Франция
35,00 лв.

Декември е времето, когато отварянето на бутилка пенливо вино е напълно оправдано и очаквано – със или без повод. Този креман е с качество на шампанско (а и се прави по същия метод), но с цена в пъти по-достъпна, така че запасявайте се. Съвет от мен: сирената са страхотен партньор на мехурчетата, особено ако са стари, френски и ароматни.



2019 Пти Шабли, Bernard Defaix, Бургундия, Франция
32,00 лв.
Колкото и студено да е навън, колкото и богата и месна да е храната през декември, винаги имаме нужда от бутилка свежо бяло вино, което да си налеем в чашите, докато готвим и се суетим около трапезата. А когато говорим за свежест, едва ли има по-добър избор от региона Шабли! Ако обаче непременно имате нужда от мезе - заложете на леки жълти сирена – комте, грюер или ръчен български кашкавал биха били моят избор за целта.



2018 Кот-дю-Рон Блан 'Les Becs Fins, Tardieu-Laurent, Северна Рона, Франция
21,90 лв.

За съжаление, изключително оскъдни са количествата от Tardieu-Laurent, който е сред най-добрите имена в долината на Рона, а е истинска находка да откриваме подобно качество на подобна цена. С типичната топлота и мекота за вината от този регион ще ви препоръчам да го съчетаете с филе от сьомга или риба тон: на фурна, на тиган, с коричка от бадемови ядки. Звучи ви трудно постижимо и не се чувствувате сигурни в кухнята? Може да поръчате от нашите партньори КОТО и Ahora by Sevda сходно ястие от техните менюта, а за вас ще остане чистото наслаждение.



2016 Шардоне Монтерей, La Crema, Калифорния
47,00 лв.

С достатъчно тяло и вкусове това Шардоне от Монтерей е от онзи стил, който изобилства на сладки подправки, ванилия и сметана. Ще се съчетае изключително добре с по-богати ястия като паста Карбонара или ризото с манатарки. Лесни са за приготвяне и е гарантирано невероятно вкусно!



2016 Розе Secret, Château des Sarrins, Прованс, Франция
53,00 лв. 

Рядкост са розетата, които имат качествата да отлежават, но този сезон определено изисква от розето наличие на структура и характер. Виното отлежава в стари бъчви, което му придава аромати на подправки и бриош. Прекрасна добавка към италианската кухня – ако искате да упражните готварските си умения с морски дарове по средиземноморски или в разновидностите на лазанята.



2019 Каринян от стари лозя, Mont Rocher, Пеи д’Ок, Франция
16,90 лв. 

Рядко виждам 100% Каринян, но Mont Rocher е истинска изненада от южната част на Франция. Виното е меко, със зрял плодов характер и подправки, съчетава се много добре с месни ястия, пробвайте го с кавърма или гювече, а защо не и с най-обикновени, но убийствено вкусни кюфтета. Изключително пивко – повярвайте, ще ви трябва поне кашон!



2018 Сира Colorito, Seewines, с. Хърсово, България
19,90 лв.

Аха! Сирата на Seewines. След всички награди тази година и страхотното ѝ развитие в бутилка, смятам, че това Colorito ще бъде едно от любимите ви вина този месец. Подхожда на всяко готвено ястие на трапезата ви – наистина! Месните са ясни, но смело ви препоръчваме да опитате и с типично вегетарианските: боб яхния, пълнени чушки, дори баница. Експериментирайте и споделете, ще се радваме да разберем кои са вашите предпочитани съчетания!



2018 Кинтесанс Руж Ванту, Château Pesquié, Южна Рона, Франция
39,00 лв.

Вече навлизаме наистина в най-обилната част от менюто, където доминират месата. Виното е купаж 80% Сира и 20% Гренаш. Аромати на черна маслина, черен пипер и сини плодове са доминиращи, така че препоръчвам огледални вкусове и в храната – пепър стек или обикновена свинска пържола. А защо не и свински ребра с кисело зеле или дори само боб със зеле - все пак сезонът на киселото зеле вече е официално открит.



2015 Порт LBV (Late Bottled Vintage), Quinta de la Rosa, Дуро, Португалия
29,00 лв. 

Може би нямаме традиция в България да свързваме порт с Коледа, но който е имал възможност да пробва подсилено вино с качеството на Quinta de la Rosa, знае, че няма нищо по-вкусно от сладък порт с коледните десерти – канелени джинджифилови бисквити или обикновени ванилови масленки.