1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Други
 6. Верментино ди Сардиния Линтори Капикера
Верментино ди Сардиния Линтори Капикера

Верментино ди Сардиния Линтори Капикера 2020

Изчерпана наличност
Арт.№ 3047

Верментино Линтори е бяло вино със средно тяло, богато и минерално. Интензивни аромати на ябълки, билки и екзотични плодове се появяват от свеж и приятен профил комбинирани с пикантни и цитрусови нотки.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Зелени подправки Зелени подправки
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове

Зрялост

Готово за консумация

Още от този производител

Повече за това вино

Капикера

Капикера

Винарната Капиера със сигурност е емблема във винената сцена на Сардиния. Начело днес стои Фабрицио Рагнеда, който работи в лозята и и във винарната, в стил, който преди всичко е философия на живота: „Влизаме в лозето, виждаме растението и почвата, защото виното е родено там, не в избата. Ако виното е родено във винарната, то отговаря на философията на потребителя, а не на живота ". Това е мисълта, която ръководи цялата продукция Капиера, което прави Верментино, разбира се, неговата сила. Сорт, който обича да усеща ароматите и близоста на морето и ги отразява във вкуса си. Няма съмнение, че Капиера отдавна е един от най-добрите представители на този сорт. Лозовите масиви са разделени според възрастта им. . Намесата на външни фактори и химикали е сведена до минимум и се разчита основно на натурално производство. Изба, която е абсолютно необходима, ако искате да откриете този красив регион и сорт.

Всички от този производител
Верментино

Верментино

Верментино е бял винен сорт грозде, отглеждано на различни места в западното Средиземноморие: северозападна Италия, южна Франция и съседните острови Корсика и Сардиния. Известен е под различни имена - Пигато в Лигурия, Фаворита в Пиемонт и Роле в Прованс, макар че има разногласие относно това, кои от тях са синоними на Верментино и кои са отделни самостоятелни сортове. Неоспорим факт е, че вината Vermentino, вината Pigato, вината Favorita и вината Rolle имат много общи черти - освежаваща киселинност и привлекателни аромати на праскова, лимонова кора, сушени билки и соленовата минералност. Генетичният и географски произход на Верментино е доста несигурен и неясне, което допринася за разногласието относно идентичността му в различните държави. Едни теории твърдят, че в Италия той идва от Испания, други казват точно обратното, а има и трета теория, според която родината му е в Близкия изток и в Средиземноморието пристига през Гърция. Разнопосочното и обвито в мъгла минало на сорта обаче не пречат на разпространението му и способността му за силна тероарна изразеност. В Лигурия Vermentino (Pigato) е основният сорт в белите вина от Colli di Luni. Тук свежестта и минералността на вината отразяват прохладния, светъл пейзаж на мраморните кариери от Карара. На запад лозите Vermentino са пуснали корени в драматичните лозови масиви на Cinque Terre. Тук чрез метода passito (изсушаване на слънце) сортът се използва като ключов компонент в сладкото, подобно на нектар Cinque Terre Sciacchetra. В Тоскана Верментино-лозята около Болгери произвеждат едни от най-богатите италиански бели вина. Топлият и слънчев тоскански климат в комбинация с различни еноложки техники (контакт с ципите, отлежаване върху фини утайки и стареене в бъчви) способства създаването на вино, сравнимо по плътност и ароматна сложност с вината от сорт Вионие. В Сардиния Верментино е ключовото грозде за местното производство на бяло вино и се радва на собствено име Vermentino di Sardegna, което се използва за направата на едно от най-високо ценените вина на острова, Vermentino di Gallura. Близостта на Корсика и Сардиния предполага наличието на Верментино и на френския остров, като и тук то е ключовата съставка в белите вина от целия остров и се отглежда успешно в лозята на Patrimonio, Ajaccio, Figari, Calvi, Sartene, Porto-Vecchio и на полуостров "Cap Corse". Верментино не подминава и провансалското крайбрежие на южна Франция. Тук обаче е традиционно известен като Rolle, макар че все по-често се обозначава с по-модерното си италианско име Vermentino. Особено внимание заслужават белите вина на Bellet, които се произвеждат от минимум 60% Vermentino.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю