Кот Роти Сира 2014

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 0229

Купаж от 90% Сира и 10% Вионие. Белият сорт придава лека флоралност и заоблен вкус на виното. Половината част от виното старее 18 месеца в нови бъчви от френски дъб, което му придава допълнителна сложност и комплексност във вкус и аромат.

Алк. 12.5%

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Вионие , Сира

Доминиращи аромати

 • Виолетки Виолетки
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Конфитюрени нюанси Конфитюрени нюанси

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Домен Пиер Гайар

Домен Пиер Гайар

Domaine Pierre Gaillard е основан през 1986 г. с 25 хектара лозя и се намира в средновековното градче Malleval по долината на Rhone. Постепенно се увеличават парцелите и през 2002 се създава имението Madeloc в Banyuls-sur-Mer, а през 2007 - имението Cottebrune във Faugères. Днес Domaine Pierre Gaillard управлява общо 77 хектара, а лозите са разположени на стръмни хълмове, които се спускат към реката. Pierre Gaillard полага големи усилия да доведе по едно и също време фенолното и алкохолното узряване на гроздето. Прави се прореждане на листата за достигане на максимално слънце до гроздовите чепки, което от своя страна пряко влияе на цвета и структурата на виното. Стремежът в Domaine Pierre Gaillard е към вино с ясни и отчетливи плодови аромати, наситен цвят, и елегантни танини.

Всички от този производител
Долината на Рона

Долината на Рона

Долината на Рона представлява дълга, тясна ивица в южния център на Франция. На практика този регион се разделя на два подрегиона, всеки със своята типика и идентичност - Северна и Южна Рона. Северният участък е най-известен с легендарни и дълготрайни червени вина предимно от грозде Сира: Ермитаж, Кот Роти, Св. Йосиф и Корнас, както и с ароматното бяло вионие от Кондрие. Югът е дом на пълноценните Шатоньоф-дю-Пап и Жигондас, както и на леките Розе от Тавел. Chateauneuf-du-Pape може да бъде бленд от до 13 различни сорта, от които 3 са дори бели. Това е и основната разлика между него и Жигондас, където бели сортове в бленда не се допускат. Най-известните от тези основни червени сортове са Гренаш, Мурведър, Сира и Синсо, а белите са Русан, Марсан и Вионие.

Всички вина от този регион
Сира

Сира

Сира / Шираз - две имена, визиращи един и същ сорт грозде - винопроизводителите от Стар свят използват първото, а тези от Нов свят - второто. Гроздето е наситено тъмно червено и е едно от малкото видове, от които не може да се произведе бяло вино, тъй като дори пулпата на зърното е обагрена в цвят. Виното от сира притежава много типични флорални нотки, които преливат към билки и подправки като бял и дори черен пипер при отлежаване. Тези специфики на сорта много силно се подчертават при бленд с вионие, който все по-често се използва вече не само в Южна Франция, но и по света. Вино от сира може да отлежава с десетилетия, което подсилва ароматите на презряла синя слива и почти ориенталски подправки.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю