1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Стивън Спъриър, човекът, който завинаги промени някои от основните винени постулати

Стивън Спъриър, човекът, който завинаги промени някои от основните винени постулати

18.03.2021
Автор: SeeWines

Обикновено статиите, които пишем в Seewines са позитивни и енергични, точно какъвто е Светът на виното. И макар че темата днес е тъжна, ще запазим този дух на оптимизъм - защото вярваме, че така трябва да запомним Стивън Спъриър, човекът, който завинаги промени някои от основните винени постулати. Той приключи земния си път на 9 март 2021 година, но ще остане завинаги в спомените не само на близки и приятели, но и на всички нас, които сме се докоснали до виното в някакъв момент от живота си.

Вероятно няма спор с какво най-вече ще бъде запомнен Стивън Спъриър - с организирането на сляпата дегустация, станала впоследствие известна като The Judgement of Paris през 1976 година. Годината, която поставя Калифорния на винената карта на света, когато за всеобщо удивление  (а може би и малко ужас ;) ) вината на неизвестните никому производители от Новия свят печелят предпочитанията на уважаваните винени експерти.

Това съвсем не е единственият му принос обаче - целия си живот той отдава на любимата напитка, пишейки книги, статии в известни списания, включително Decanter, и създавайки обучителни материали в собствената си Academy du Vin.

И за да останем в духа на оптимизма, както обещахме по-горе, ще представим Стивън Спъриър така, както го видя и познаваше част от екипа на Seewines - с техните думи:

Благой Кузмански, главен сомелиер:

"Докато работих в клуб “67 Пал Мал” в Лондон, имах възможност често да засичам г-н Спъриър в клуба. Водеше мастъркласове и разказите и личността му определено вдъхновяваха целия екип. Беше изключително земен и присъствието му в клуба винаги носеше една допълнителна положителна енергия. Стивън Спъриър е сред хората, които наистина промениха винения свят.”

Мариана Гълъбова, енолог:

“Имах удоволствието да се запозная със Стъвън Спъриър през 2019 година по време на изложението Modern wines of Bulgaria, което се провежда в посолството на България в Лондон. Когато влезе в залата, атмосферата осезаемо се промени, като че ли по-голяма част от хората застанаха "на щрек". Усетих, че влиза човек с огромно влияние в света на виното, но не разбрах кой точно беше, докато не се изправи пред мен, за да опита вината, които произвеждаме. Чувствата бяха смесени, усещах еуфория, а в същото време невероятно притеснение, дали ще се представим добре. Съвсем в края на деня, когато почти всички посетители се бяха разотишли, самият г-н Спъриър ми остави визитката си с уговорката да разменим някоя друга дума след събитието и с изречението "Вашият Каберне фран (Disegno Cabernet Franc 2017) е най-добрият, който опитах днес, поздравления!". Това бе единствената ми среща с него, но със сигурност ще я помня завинаги.”

Диляна Василева, съосновател:  

“За пръв път срещнах Стивън Спъриър на един от мастъркласовете, организирани от списание Decanter в Лондон. Знаех кой е, разбира се, но не го разпознах - изглеждаше толкова земен и човечен, както всички други посетители. Единствено шепотът и почитанието, което излъчваха хората, минавайки покрай него, показваше кой всъщност е този благ англичанин с харизматична усмивка на лицето.

В края на октомври миналата година имах отново късмета да го срещна, този път онлайн в уебинар за Бордо и неговите вина. За мен този уебинар беше толкова вдъхновяващ! Стивън имаше такова невероятно присъствие, все едно беше на живо. Сладкодумен и омаен в разказите си, ще си позволя да цитирам няколко фрази, които си записах:

- “Не оценявам вино със 100 точки никога. Защото, ако го направя, всички ще започнат да говорят за мен, а всъщност трябва да говорят за виното”

- “Да пиеш шампанско от висока чаша тип flute е като да слушаш опера от слушалки в ушите.”

- “Обичам да опитвам вината млади - така се наслаждавам на потенциала им.”

- “Регионите, които наблюдавам и смятам, че са следващата сензация във виното - Уругвай, Аржентина, Чили, както и ЮАР с техния Шенин блан и Пинотаж. Не спирам да се възхищавам на Италия и нейните местни сортове, това е държавата с най-голямо разнообразие на сортове и вина в сравнение с всички останали.”

- “Съвет към винопроизводителите - не прекалявайте с екстракцията - уважавайте лозето!”

Поклон, Стивън Спъриър, почивай в мир!