1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Подсилени вина
 5. Мадейра Боал Стара Резерва 10 год.

Мадейра Боал Стара Резерва 10 год.

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 1300

Гроздето произлиза от качествени лозови масиви в Jardim da Serra и Ribeira da Janela.Тази Мадейра отлежава между 10 и 14 години във френски дъбови бъчви по метода "Кантейро". Виното е филтрирано и не изисква декантиране.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Боал

Доминиращи аромати

 • Мед Мед
 • Смокиня Смокиня
 • Сушени плодове Сушени плодове
 • Дървесни аромати Дървесни аромати

Чаша за консумация

За десертно вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Десерти Десерти
 • Меки сирена Меки сирена
 • Шоколад Шоколад

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Барбейто

Барбейто

От стотиците семейства, които са произвеждали и доставяли Madeira през последните два века, днес са останали само четири: Blandy, Borges, Д'Оливейра и Барбейто. Първите трима от тях са горди наследници, оцелели още от деветнадесети век, докато Barbeitos навлизат в бизнеса много по-късно, едва през 1946 г. Това е особено тъмен и труден период за Мадейра, тъй като през време на Втората световна война производството и продажбите буквално спират, американският пазар изчезва поради правителствена забрана, а в продължение на шест години мародерските подводници правят почти невъзможна доставката на вино до най-важния пазар за Мадейра, Обединеното кралство. Това не отчайва Барбейто, който произвежда и оставя своите мадейри да отлежават, изграждайки бизнеса си около по-скромни Мадейрас. През 70те години дъщеря му Мануела постепенно поема бизнеса и започва да изважда на бял свят - и продава - безценните стари реколти на баща си. Благодарение на нейните усилия, известните сега вина Barbeito като 1795 Terrantez, 1834 и 1875 Малвазия и 1863 Bual започват да се появяват редовно на търгове в Лондон. Това изгражда трайна репутация за името Barbeito сред колекционерите на Мадейра. В началото на 90-те години Manuela Barbeito на свой ред предава управлението на сина си Ricardo Freitas, който не само продължава да изгражда дълбоко уважение към класическите корени на Мадейра, но и внася нова енергия и нови идеи в компанията.

Всички от този производител
Боал

Боал

С името Bual (или Boal на португалски) в Португалия се означават няколко сорта грозде, най-известен от които е Malvasia Fina, както е посочено в официалната документация на Мадейра, но се различава се от семейството на Малвазия. Съществуват няколко разновидности, като най-известни са Bual Branco (или Boal Cachudo), Boal Bagudo, Boal Barreiro, Boal Espinho и Boal Ratinho. До 90те години на миналия век гроздето се е използвало често във вината на Madeira, но вследствие на регулативни изисквания при етикетирането, насажденията силно са намалели и днес много рядко може да бъде открито. Допълнителна причина за изоставянето и замяната на Bual е и фактът, че гроздето узрява трудно и има по-нисък добив в сравнение с най-разпространения сорт грозде след филоксерата в Мадейра - Tinta Negra Mole. Все пак тенденцията към завръщане към традициите и забравените сортове не отминава и Bual и в 21-ви век има вече няколко нови насаждения. Освен на Мадейра, Bual се отглежда за винопроизводство и в другия вулканичен архипелаг в тропиците на източния Атлантик, испанските Канарски острови, на 550 километра южно от Мадейра, като там е известен с името Gual.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю