1. Home
  2. Blog
  3. Wine and Food
  4. Година на изненади

Година на изненади

26.08.2019
Autor: SeeWines

Всички си спомняте дъждовния старт на 2018 г. и последвалите периоди на суша в някои краища на България. Едни от нашите лозови масиви се намират именно в такъв район – Сандански. Не е тайна, че Широката мелнишка лоза се разбира доста добре с климатичните условия на тероара, но какво да кажем за “чужденците”, които виреят там?

За нас гроздоберната кампания започна с червено грозде, което не е особено типично, освен ако не произвеждате Blanc de noirs. В средата на август, с много радост и нетърпение, прибрахме Мерло първо плододаване, а малко по-късно през месеца и “неговия по-възрастен брат”, за тях сега се грижим във винарната, за да достигнат до Вас в перфектна кондиция.

Изненадите с новите лозови масиви, влезнали в плододаване през 2018, не спират дотук. Произведохме елегантен бял купаж от Вионие, Марсан и Русан, отново с произход Хърсово, област Сандански, който вече завоюва Сребърен медал на BIWC 2019.

А, Сирата… ех, какво да кажем за Сирата… Е, нея ще можете да я опитате съвсем скоро и да прецените сами.

Изненадите продължават, в серията Ауаno през 2018 влезе вино от българския сорт Мелник 55. Само 330 бутилки, това вино е отличен пример за сортова изява, без отлежаване в бъчви - една експлозия от плодови аромати.

Няма как да скрием факта, че сме се позиционирали в двата противоположни края на България и в Каварна отглеждаме един рядък, не особено познат за България сорт – Пти Мансенг. Ако досега сме успявали да Ви накараме да имате отношение към всяка чаша вино, то сега сме почти сигурни, че това отношение ще се превърне направо в любов. Десертното вино, което създадохме от Пти Мансенг, заслужава това! Не си представяйте концентрираните десертни вина, от които една чаша засища желанието Ви за сладост, Disegno Petit Manseng е преди всичко свежо и плодово, притежава добре балансирана сладост и изключително приятни типични за сорта пикантни тонове.

Създаването на такива вина, несъмнено изисква упорит труд на лозето. Нашите отдадени на професията агрономи – Веселина - край морето и Мирослав - в Хърсово, следят всеки лунен цикъл и всяко едно новолуние, защото биодинамиката не е шега работа. За тези от Вас, които все още не знаят, ние сме едни от малкото производители, които отглеждат лозята си чрез спазване на биодинамичните принципи. При нас пестициди, инсектициди и изкуствени торове са забранени думи, а всяко едно птиче е добре дошло да свие гнездо между лозите. Несъмнено, използването на оборски тор, специални тревни смески и настойки от билки, дават добри резултати. Лозите изграждат имунната си система и като всеки един здрав организъм могат да преборят лошото време, дори и толкова променливо като през 2018 г.

Избора оставяме на Вас - сами преценете, с кое от всичките ни вина да започнете есенния сезон.
А ние вече сме на стартова позиция за кампания 2019 - в очакване да приготвим нови съкровища за Вашата колекция.


Вината на Сийуайнс:

За всяка поръчка от тези вина получавате 10% отстъпка,

а за 6 бутилки и повече – получавате 15% отстъпка

*промоцията важи за месец Септември 2019 година