1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за месец март от Деан Грозев

ТОП 10 вина за месец март от Деан Грозев

23.03.2021
Autor: SeeWines

С идването на март всички започваме да се чувстваме по–лежерни и да намираме все повече причини за усмивки. Времето навън е слънчево, а топлите температури определено ни карат да се замислим за пътувания и нови приключения.

Тъй като ние от Seewines сме любители на новите приключения под формата на интересни вина, искаме да Ви предложим едно мартенско пътешествие през няколко страни и региона под формата на 10 избрани вина, които по една или друга причина са ни впечатлили и са ни дали още един повод за усмивка.

1. Просеко ОРОКИАРО 2020, Венето, Италия 28.90 лв.

Трудно е класация за вина да мине без нещо пенливо и след старта на “Като две капки вода” смятаме, че съвсем заслужено просекото от продуцента намира своето място в мартенската ни класация. Но истинската и най-важна причина е, че това е страхотно пенливо вино от Италия, което много добре ни запознава с характера на Венето и ни напомня колко е хубав животът, а в частност и месец март. Топ избор за старт на всяко парти. Чин-чин!

 

2. Совиньон блан 2020, Изба Одесос, Черноморски регион, България 14.90 лв.

С идването на този по-топъл месец, слънцето и мислите за лято и море ни отвеждат в една нова изба от Черноморския регион, която още с първите си вина спечели вкусовите рецептори и сърцата ни. Какво по-добро от нещо леко, свежо и минерално? Това вино е страхотен представител на този освежаващ сорт. Ако пък се чудите кое вино би се комбинирало добре със свежи пролетни салати – то това е Вашето вино.

 

3. Червен Мискет 2020, Георгиев и Милков, Тракийска низина, България 19.90 лв.

Не мислим, че има кой знае какво да се каже за това вино, тъй като всички го познават и всички очакваха новата реколта с абсолютно нетърпение. Е, вече е март и тя е тук! Единственият ни съвет е да се запасите с колкото можете повече бутилки, за да не се налага да чакате до следващата година! А за моментите, когато се изкушите да отворите една бутилка, то може да го направите в компанията на азиатски ястия наситени с екзотични подправки, които работят в синхрон с високата му свежест и лек ароматен характер.

 

4. Тамянка 2019, Шишманово Винярдс, Братанов, Сакар, България 21.00 лв.

Още един страхотен и свеж представител на българското вино. Екипът на Сийуайнс имаше удоволствието да се запознае с тази Тамянка и лозята на “Братанов” при посещението си на избата, което повдигна настроението ни за началото на март. Деликатни цветисти аромати, минерални нотки и свеж тероарен характер. Освен вината на “Братанов”, опитахме и традиционната кухня, която предлага този регион. Съчетанието на Тамянка с младо бяло сирене и домашна баница беше истинска наслада.

 

5. Бургон Кот д‘Ор 2018 Перно Беликар, Бургундия, Франция 43.90 лв.

Описан от някои, като “един от най-добрите производители, за който вероятно никога не сте чували”, Перно Беликар е истински майстор на вина от сорта Шардоне. Малкото производство и голямо търсене (от тези, които го познават) правят всички вина ексклузивни. Съчетанието на традиционни техники, модерно виждане и лозя в сърцето на Бургундия го правят истински интересен за всички почитатели на този регион. Вината са страхотен пример за тероара и характера на сортовете, които отглежда. Както белите, така и на червените. Страхотен избор, на който да се насладите преди вечеря на терасата или на лека паста с морски дарове.

 

6. Розе Ла Ви ан Роз, Сензо, Алианс Уайн, Лангедок, 2019 18.90

Март е не само по – слънчев и топъл, но и по-цветен, а заговорим ли за повече цвят намесваме и още един към белите и червени – розето. Подходяща напитка за всеки сезон, но по-често консумирана в топло време, заради свежите си плодови нотки и ниска температура на консумация. Вероятно сте чували за известните Провансалски розета, но има много други региони предлагащи страхотно съотношение на цена и качество. Лангедок, регион взимащ най-големият дял по производство на розе, предлага различни и интересни стилове. Ла Ви ан Роз съчетава в себе си приятни плодови нотки на ситни червени плодове, страхотна свежест и лекота. Отличен летен аперитив, но и подходяща компания за морски дарове и салати.

 

7. Seewines Selection Хараламбиеви Пино ноар 2018, Дунавска Равнина, България 21.90 лв.

Вино с което определено се гордеем и не случайно избрахме за първо в специалната селекция на Seewines. Въпреки, че се запознахме с него при визитата ни в изба “Хараламбиеви” през февруари, този Пино ноар продължава да ни радва и вълнува и не спираме да говорим за него и сега. Лека сладост, зрели червени плодове и приятна свежест са причина да го препоръчаме с десерти от череша, а ако искате да експериментите, съветваме Ви да го съчетаете с гъши дроб.  

 

8. Цвайгелт Класик 2018, Вайнгут Лет, Долна Австрия, Австрия 21.90 лв.

И отново водени от слънчевите дни и по-високите температури, но не съвсем в летния сезон, спираме се на едно червено вино, което спокойно може да вкарате в хладилника за няколко минути и да консумирате леко охладено. Интересен и не много популярен сорт извън Австрия, Цвайгелт има нотки на свежи червени плодове, нежни и деликатни танини и лек послевкус, които го правят идеален избор за месец март.  

 

9. Зинфандел Винтнърс Ризърв 2018, Кендъл Джаксън, Калифорния, САЩ 35 лв.

Вино, което остана в съзнанието ни след едно обедно барбекю, орган изирано за екипа на Seewines. Деликатните танини и солидната структура на тялото работеха в страхотен синхрон с опушените нотки на месото. Леките конфитюрени нотки на ситни черни плодове бяха като добавка към сочните бургери и определено направиха този мартенски обяд още по-добър.

 

10. Бял Порт, Кинта де ла Роса, Долината на Дуро, Португалия 24.00 лв.

Често десертните и подсилените вина ни се струват прекалено тежки и не намираме място за тях в летните месеци, но знаете ли, че бял порт и тоник е задължителна и много популярна напитка в Португалия? Ако не сте фен на тоник, винаги може да пробвате с друго безалкохолно. Изстудете порта добре, ако желаете, поставете няколко кубчета лед в голяма чаша и смесете с желаното безалкохолно, но преди това опитайте студения порт чист, напълно възможно е и да се откажете да го смесвате :)