1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Feudo Disisa – най-старото лозе с Шардоне в Сицилия

Feudo Disisa – най-старото лозе с Шардоне в Сицилия

18.03.2020
Autor: SeeWines

Виненото имение на Feudo Disisa (Феудо Дисиза) се намира в региона на Монреале, в провинция Палермо, Италия. Лозовите масиви на избата се намират на 400-500 м надморска височина, в близост до малкото градче Гриси. Feudo Disisa може да се похвали с първото и най-старо лозе от сорта Шардоне в Сицилия. Благодарение на щедростта на почвата, климата, интензивността на слънцето и отдадеността на семейството, лозята придобиват година след година нови специални нюанси, които се изразяват в наситен цвят и уникален букет от аромати. Все важни съставки за направата на отлично вино, заслужаващо внимание.

Името на избата – Feudo Disisa, най-вероятно произлиза от арабски, като означава „славен и тачен“. Още от ранни векове Сицилия е била желано късче земя от редица завоеватели, които намирали рая на земята именно на острова. Римляни, гърци, картагенци, вандали, араби, викинги, нормани – всички те са оставяли своя отпечатък върху историята му. Те възпявали плодородните почви, буйната растителност, водопадите и красивите палми. След разпадането на феодалната система земите, върху които се намират лозовите масиви днес, останали в ръцете на маркиза Николо ди Лоренцо. Наследниците на Ди Лоренцо и до днес се грижат за лозята и имението, произвеждайки божествен еликсир.

Основен сорт, с който избата се гордее, е Грило. Това е бял сицилиански сорт, известен с ролята си при производството на Марсала. Днес Грило сеизползва най-често за производството на сухи бели вина, както купажни, така и чистосортови. Резултатът е впечетляващ – свежи и плодови вина с елегантни нотки на цитруси, ябълка и ядки. Сигурно е, че Грило е сорт, подходящ за климата в Сицилия. Днес сортът претендира да бъде любимо вино на италианската трапеза – леко, лесно за пиене, носещо незабравими преживявания.