1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Петър Бакалов и Georgiev/Milkov

Петър Бакалов и Georgiev/Milkov

22.04.2020
Autor: SeeWines

След няколко години на обучение във Франция и събиране на опит в света на виното, вече над година и половина съм част от невероятния и професионален екип на Seewines. През този период обогатих още повече винената си култура и разширих знанията си за красивите български вина. В тази рубрика ще ви представя някои от родните вина, които оставиха най-сериозен отпечатък върху мен. Ще започнем с прекрасните вина на Петър Георгиев и Радостин Милков.

Петър Георгиев и Радостин Милков са приятели, които започват съвместен проект през 2014г. Двамата нямат собствени лозя, но се впускат в пътешествие из винените кътчета на България, за да открият подходящ тероар, който да се превърне в дом за техните вина. След дълги обиколки на Тракийската низина и проверка на редица лозя, стриктният им поглед се спира на няколко специално подбрани места. Гроздето за техния ръчнопресован Мавруд и пенливия Pét-Nat произлиза от стари лозя край село Нови Извор, югоизточно от Асеновград. За комплексните червени вина от Рубин, както и за свежото розе - Pink Side of Rubin са отговорни лозята край село Брестовица.

Тази година за първи път под етикета Georgiev/Milkov откриваме бяло вино, и то от изключително интересен сорт – Червен Мискет. Той се отглежда от стари времена по нашите земи, но рядко някой се осмелява да работи с него.

Стилът на Петър и Радостин позволява на всичките им вина да изглеждат по модерен и елегантен начин, който да разкрива красотата на българските сортове и да ни подканя да отпием отново.

1. RED MISKET WHY NOT 2019 - 19,90 лв.

Бяло вино от червен Мискет е истинско откритие. Вино, определено превърнало се в пролетен хит сред екипа на Seewines, който прекарва дългите дни на home office с чаша от него в ръка. И защо не?

2. PINK SIDE OF RUBIN 2019 - 21,90 лв.

Нежното докосване от акациеви бъчви, където част от виното отлежава 3 месеца, го превръщат в розе с шарен букет от аромати и пленяващ характер.

3. MAVRUD HANDPRESSED 2016 - 39,90 лв.

Дълго време съхранявахме няколко последни бутилки от реколта 2016 в нашия резерв. Погрижили сме се виното да отлежава в отлични условия, за да продължи своето развитие и след време да му се насладите в цялата му прелест. Ето че този момент настъпи. Побързайте и попълнете колекцията си с тази рядка находка!

4. MAVRUD HANDPRESSED 2017 - 35,90 лв.

Спомням си, когато пробвах това вино за първи път. Плод, финес и дълбочина - това са трите думи, с които още го свързвам. След като го пазихме грижливо, за да отлежи по отпимален начин, сега е време да се докоснете до последните бутилки, с които разполагаме.

5. MAVRUD HANDPRESSED 2018 - 31,90 лв.

След двете невероятни вина през 2016 и 2017 победната серия на Георгиев и Милков продължава и през реколта 2018 с още един първокласен Мавруд. Основните съставки за този успех и този път са качествен плод от стари лозя, прецизност и невероятен усет по време винификацията.

6. RUBIN HANDPRESSED 2017 - 35,90 лв.

Няма как да опознаем вината и стила на Георгиев и Милков, без да опитаме и техния Рубин. Остават няколко последни бутилки от реколта 2017, които чакат да разкажат историята си. Тя е дълга, затова се настанете удобно и се заредете с много... търпение.

7. RUBIN HANDPRESSED 2018 - 31,90 лв.

Не отстъпва на предшественика си, даже напротив. Сравнете двете реколти и като истински винени съдии се доверете на усета си - той нямя да ви подведе.

8. PÉT-NAT FUNK MAVRUD 2019 - 19,90 лв.

Популярността на пенливите вина в стила Pét-Nat не спира да расте в световен план през последните години. Tези "естествено пенливи" вина започват да стават разпознаваеми и търсени и у нас заради закачливите балончета и насладата, която носят. Благодарение на прекрасни примери като този Pét-Nat от българския сорт Мавруд, тази напитка може да се превърне във Вашия нов летен фаворит.

ПАКЕТИ