1. Home
  2. Blog
  3. Wine and Food
  4. Седем вкусни рецепти за съчетание със Совиньон блан

Седем вкусни рецепти за съчетание със Совиньон блан

12.04.2021
Autor: SeeWines

Обожаваме пролетта! Студената зима най-накрая е зад гърба ни, дните стават все по-дълги и светли, времето е слънчево, природата се разбужда, а заедно с нея и апетитът ни. Да, пролетта е един от най-вкусните сезони и изкушенията дебнат зад всеки ъгъл - свежи зелени салати, пъстри зеленчуци и сочни плодове… тежките тлъсти пържоли с печени картофи правят място на по-леките бели меса и леко гриловани риби. Но цялата тази храна става още по-вкусна и свежа, когато я комбинираме с подходящото пролетно вино. 

Старо неписано правило сред гастрономите и хедонистите гласи, че най-доброто съчетание на храна и вино е когато и двете са от един и същ тероар. Но какво точно означава това? Нека вземем Совиньон блан - този толкова свеж и любим сорт на милиони хора в целия свят. Родното му място е Бордо, Франция, но той се чувства също толкова “у дома си” в Долината на Лоара и в Нова Зеландия. За да предположим каква храна можем да изберем за съчетание с него, то трябва само да погледнем кухнята от тези региони. Може би ще се запитате какво е общото в храната на Бордо, Долината на Лоара и Нова Зеландия? И трите се намират в близост до океан, където климатът е по-хладен, морските бризове духат целогодишно, а хората имат достъп до изобилие от морски продукти. Затова и традиционните рецепти се доближават, поне откъм съставки.

 

Вдъхновени от това, тази седмица избрахме седем етикета Совиньон блан от селекцията на Seewines, към които направихме предложения за подходящи съчетания с храна. А за да стане още по-вкусно и интересно, помолихме шеф Севда Димитрова от ресторант Ahora да ни асистира с три рецепти от новото си пролетно меню. Независимо дали ще се отдадете сами на творчество в кухнята си или ще поръчате от ресторанта, надяваме се тези комбинации да Ви донесат много вкусни винени моменти. 


Quartz Sauvignon Blanc 2019 , Domaine des Ballandors, Quincy, Loire Valley, France - Една изключително интересна реколта за Домен де Баландор, която дори екипът ни от сомелиери на сляпа дегустация не успя да разпознае като Совиньон блан. Виното има много приятна свежест, но аромати по-скоро наподобяващи Вионие от Южна Рона, отколкото от хладната Долина на Лоара. Виното има аромати на свежа праскова, по-узрели жълти плодове, по-плътно и комплексно тяло. Затова и предлагаме микс от зелени салати с прясно или топено козе сирене, домати, орехи, няколко парченца хрупкав запечен бекон, орехи и няколко резена праскова от компот. Звучи странно, но съчетанието между нотките във виното и в салатата ще допринесат за едно прекрасно преживяване.


Mayfly Sauvignon Blanc 2020, Marlborough, New Zealand - Тук вече имаме по-класически и свеж Совиньон блан от втората му родина - Нова Зеландия. Ще открием ободряващи аромати на цитрусови плодове, зелени подправки, прясно окосена трева и леки нотки на бели цветя. Накратко - една истинска пролет в бутилка. Затова предлагаме и комбинация с невероятно красивото предястие в ресторант Ahora - “Пролетно събуждане”: тарталета с приготвена на място рикота, букет от пролетни зеленчуци, мариновани гъби шимеджи и смръчкула, пъдпъдъче яйце, цветя и микрорастения. 

 

  1. Sauvignon Blanc 2020, Rainer Wess, Wachau, Austria - Австрия достига световна известност със своите ефирни и висококачествени бели вина. Совиньон блан също е предпочитан сорт за много винари, като при Райнер Вес срещаме едно малко по-различно вино благодарение на отличителния почерк на избата. То съчетава познатите тревисти аромати, но е наситен с минерални нотки, комплексна структура и елегантност, която ще ни кара да искаме да отпиваме отново и отново. Тази свежест би си подхождала идеално с всичко спаначено - от свежа спаначена салата със сушени плодове и цитрусов дресинг, през спаначени кюфтета със сос от кисело мляко и билки, до киш със спанак и козе сирене.
  2.  
  1.  
  2. Floreado Sauvignon Blanc 2020, Andrian, Alto Adige, Italy - Виното е отличен пример за балансирания и изчистен стил на белите вина от Алто Адидже. Андриан е един от най-добрите производители в региона, а работата му със Совиньон блан е възхитителна. Виното е отлежавало за кратко в дъб, благодарение на което придобива по-комплексен нос с игриви нотки на кайсия и бъз. Предлагаме отново да се доверите на рецептите на шеф Севда Димитрова и да комбинирате това вино със салатата “От Фермата”: микс листни салати, поширано яйце, еспума от козе сирене, ягоди, компресиран фенел, дресинг с босилек, мента и зехтин Nobleza Del Sur Day.
  3.  
  4. Sauvignon Blanc Stein 2019, Nals Margreid, Alto Adige, Italy - Налс Марграйд е друго голямо име, когато говорим за Алто Адидже. Ефирните едносортови бели вина са запазена марка за винарната. Този Совиньон Блан не е отлежавал в дъб и произлиза от един единствен лозов масив. Виното е деликатно, свежо с аромати на цитрусови плодове, жълта ябълка, зелени подправки и има ободряваща минералност. А тъй като пролетта понякога ни поднася и по-хладни и дъждовни дни, предлагаме да комбинирате с пасирана супа от коприва с натрошено кашу и малко сметана.

 

  1. Hashtag Sauvignon Blanc 2019, Ferro 13, Veneto, Italy - Вината от италианския регион Венето са многолики и необятни като самия него. Венето е по-малък от Пиемонт, Тоскана, Сицилия и Пулия, но произвежда повече вино от всеки от тях. В последните години фокусът при виното там се измести от червените и пенливи вина към белите, които впечатляват със своя тероарен характер. В това вино можем да намерим аромати на бели цветя, цитрусова кора, както и зелени подправки. Тук отлична комбинация ще са скариди на тиган с цитрусов дресинг, поръсени с магданоз или за по-авантюристично настроените - свеж кориандър. 

 

Sauvignon Blanc 2019, Villa Locatelli, Friuli, Italy - Совиньон Блан, който идва от хълмовете на Фриули в Северна Италия, където средиземноморското влияние на Адриатика се усеща във вкуса на виното. Тук ще намерим аромати на цитруси и тропически плодове, комбинирани с освежаващи минерални нотки, които са много подходящи за съчетание с морска храна. Затова предлагаме още едно ястие от менюто на Ahora, а именно “#Море”: Лаврак с хрян и чили, гел от зелена ябълка, крем целина, маринован дайкон с бъз, печени бадеми, маслина с течен център. 

Read more