1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Pietradolce – Сладкият камък от Етна

Pietradolce – Сладкият камък от Етна

01.04.2020
Autor: SeeWines

Вулканичните скали и живописните лозя раждат вълнуващи вина, които ще ви впечатлят.

Вулканичните почви в региона на Етна и високата надморска височина там са способни да създават някои от най-вълнуващите вина в Сицилия. Главният герой при червените вина е сортът Нерело Маскалезе. Вината от този сорт имат бледочервен цвят, добра структура и осезаеми танини, все характеристики, които често предизвикват сравнения със сорта Небиоло. При белите вина в региона доминира сортът Кариканте. Той може да отлежава по отличен начин, а в чаша разкрива аромати на цитруси и бяла праскова, подкрепени от нежен меден тон.


Етна е единственият регион в Сицилия, който притежава по-хладен и умерен климат. Регионът може да се похвали и с изключително стари, вековни лозя, които са оцелели по време на разпространението на филоксерата в края на XIX и началото на XX век. Те са разположени на висока надморска височина 600-900 м, което им позволява да се развиват максимално добре и им осигурява така нужната прохлада. Уникалният тероар на Етна, който включва вулканичните почви, високата надморска височина, микроклимата и човешкия труд на лозето, спомагат за развитието на вина с високо качество и способност да отлежават и да се развиват с времето.


Вината от региона на Етна дълго време остават извън полезрението на винената общност, но упоритият труд на местни производители като Pietradolce успява да насочи вниманието на публиката към тях. Избата е разположена на северния склон на вулкана Етна. Виненото имение разполага с някои от историческите лозя на острова, които са били пощадени от филоксерата и днес са на възраст от над 125 години. Микеле Фаро и неговият екип използват подаръка, оставен им от природата. Живописните лозя са скрити в амфитеатър от вулканична скала – гледка, която остава с човек до последния му ден. Вината на Pietradolce носят със себе си силната енергия това място и са най-добрата визитна картичка за региона пред света.