Други пенливи вина

Пенливата селекция на Seewines е направена от нашия главен сомелиер Благой Кузмански и включва цялото разнообразние от стилове, което тези вина могат да предложат.

More
 1. Home
 2. Wine
 3. Wine type
 4. Sparkling wines
 5. Други пенливи
Filter
1 - 20 of 20 results
hearth icon
Bellini Cipriani
Veneto, Italy
Glera
BGN 22.90
hearth icon
Spumante Extra Brut V.S.Q
Alto-Adige, Italy
Chardonnay
BGN 75.90
hearth icon
La Riserva Spumante Brut DOC 2015
Emilia-Romagna, Italy
Lambrusco di Sorbara
BGN 41.90
hearth icon
Blanc de Noirs Grand Reserve 2014
Niederösterreich, Austria
Pinot Noir
BGN 71.90
hearth icon
Link Lambrusco Rose Spumante Modena DOC 2018
Emilia-Romagna, Italy
Lambrusco
BGN 17.90
hearth icon
Estelado Rose Sparkling Santa Digna Miguel Torre ... 2015
Chile
Паис
BGN 29.90
hearth icon
Bernard Magrez Bleu De Mer Rose Effervescent
Languedoc-Roussillon, France
Grenache
BGN 28.90
hearth icon
Bellini Cipriani
Veneto, Italy
Glera
BGN 13.90
hearth icon
Cuvée Spumante Extra Dry “Bollé” Rosé Andreola
Veneto, Italy
Manzoni
BGN 15.90
hearth icon
Altes Schlösschen Riesling sekt extra trocken
Pfalz, Germany
Riesling
BGN 29.90
hearth icon
Première Bulle Rose AOC Limoux
Languedoc-Roussillon, France
Pinot Noir
BGN 28.20
hearth icon
Нерагора Дафне Брут 2015
Thracian valley, Bulgaria
Blend
BGN 42.00
hearth icon
Vietti Cascinetta Moscato d'Asti 2019
Piedmont, Italy
Moscato Bianco
BGN 36.90
hearth icon
Rouanne Brut Nature Rose IGP Cômte de Grignan 2019
Rhone Valley, France
Grenache
BGN 43.50
hearth icon
Blanc de Blancs Metodo Classico Villa Sparina N ...
Piedmont, Italy
Cortese
BGN 53.50
hearth icon
Moscato D'Asti Zonin
Italy
Moscato Bianco Сламено жълт цвят с ярки златни оттенъци. Типичните за сорта...
BGN 18.90
hearth icon
Chandon Garden Spritz
Mendoza, Argentina
Chardonnay
BGN 39.99
hearth icon
Donnafugata Brut Vintage 2015
Sicily, Italy
Chardonnay
BGN 72.90
hearth icon
Mar de Frades Albarino Brut Nature
Galicia, Spain
Albariño
BGN 52.90
hearth icon
Espumante Muros Antigos
Portugal
Алвареао Пенливо вино блан де ноар, приготвено от сорта Алвареао. Изб...
BGN 36.90

Пенливите вина са едновременно и празнични, и добра компания на ястия…от закуска до вечеря. Заговорим ли за пенливо вино, мигновено се сещаме за шампанското. Но заедно с него, все по-често винолюбителите харесват и нежната игривост на просекото. Има ли разлика между двете и каква е тя? А какво е зект? А кава? Сладко ли е пенливото вино или не? Разгледайте селекцията на Seewines за пенливи вина и пред Вас ще се открие един необятен нов и шарен свят - светът на пенливите вина.  

Как се прави пенливо вино?
Пенливо вино е това, в което има балончета газ в него. Съществуват два метода за направата му, като първият се нарича "традиционен". При него балончетата са следствие от първична и вторична естествена ферментация на виното. Традиционният метод е труден и работоемък процес, който може да отнеме години в създаване на уникалния вкус на една къща (името на избите в Шампан), тъй като включва допълнителна ферментация в бутилката, отлежаване върху фините утайки и др. Тези пенливи вина развиват допълнителни маслени вкусове и много фина газировка. По този начин се правят вината от Шампан и Бургундия във Франция, Франчакорта в Италия, Кава в Испания и др. При втория метод - "Шармат" - вторичната ферментация се провежда в големи съдове от неръждаема стомана и основно се използва за правене на пенливи вина от ароматни сортове, където целта е да се запази свежестта на гроздето. Този метод се използва за просеко, а в Германия - за традиционния зект (Sekt).  

Кои сортове грозде се използват за пенливо вино?
За Шампан типичните сортове грозде са Шардоне, Пино ноар и Пино Мюние. Всеки производител има собствен бленд, който може да варира в зависимост от реколтата и качеството й. Понякога се използва само един сорт и това обикновено е написано на етикета. Интересното е, че често се среща така нареченият Blanc de noir, при който шампанското е бяло, но е направено от червения сорт Пино ноар. Същите сортове използват и в Италия за направата на Франчакорта, докато при просеко сортът е Глера. За кавата в Испания се използват местните сортове Макабео, Парейяда, Ксарейо, както и Монастрел и Гарнача за розе.

 • Какво ни казва етикетът на пенливото вино?
  Етикетът на пенливото вино може да ни каже много за него, ако знаем, как да го прочетем. Дали виното е сухо, полусухо или сладко -  в течение на времето се е наложила стриктна индикация за това, колко е добавената захар за протичане на вторичната ферментация:
  - Brut Nature (няма добавена захар)
 • - Extra Brut (до 6 гр./л.)
 • - Brut (до 12 гр./л.)
 • - Extra Dry (12 до 17 гр./л.)
 • - Sec (17 до 32 гр./л.)
 • - Demi-sec (32 до 50 гр./л.)
 • - Doux (над 50 гр./л.)

  Как да изберем хубаво пенливо вино?
  Първото, което ни идва на ум, говорейки за пенливо вино, разбира се, е Шампан. Производителите от Шампан от векове са се наложили като качество и престиж - още от времето на Дом Периньон. Известни са големите имена на производителите, но не по-малко внимание заслужават малките традиционалисти - както от Шампан, така и от Бургундия изобщо, произвеждащи ограничено количество бутилки, но с качество и типичност на тероара, будещи все повече интерес сред ценителите. Не трябва да подминаваме и представителите извън Франция - красотата на вкуса от Франчакорта в Италия е завладяващ и е отличен конкурент в семейството на пенливите вина. Ще намерите всички тези невероятни имена в нашата селекция, а насладата от мехурчетата е гарантирана!

Отлежава ли пенливото вино?
Единствено вината, направени по традиционния метод могат да отлежават. При тази технология виното отлежава в бутилката по време на втората ферментация, която протича в нея (и благодарение на която се формират мехурчетата впоследствие). Така и вината се класифицират в зависимост от тази продължителност, както следва:

 • - Кава - млада (минимум 9 месеца отлежаване), Резерва (минимум 15 месеца) и Гран Резерва (над 30 месеца)
 • - Шампан - основно изискване за етикетиране като шампанско е отлежаване от минимум 12 месеца, а за винтидж - минимум 3 години. В действителност, обаче, нон-винтидж шампанско често отлежава 2 до 3 години, като топ-реколтите стигат до 4, дори до 10-годишно отлежаване. Същият принцип следват и във Франчакорта, а и навсякъде, където пенливото вино се произвежда по традиционния метод.
 • - Метод Шармат (просеко, зект и др.) не е подходящ за отлежаване - тук целта на вината е да са свежи и да се консумират бързо.