1. Home
  2. Blog
  3. Behind scene
  4. Есенни препоръки 2021

Есенни препоръки 2021

01.09.2021
Autor: SeeWines

Едва ли има нещо по-приятно и магическо за винолюбителите от лекия шум на изкачващи се малки балончета от пенливо вино по стройна кристална чаша. 

Въпреки че е стил, свързван с изисканост, елегантност и престиж, пенливите вина носят със себе си и много неверни митове
 

Митът за хвърчащата тапа шампанско

Със сигурност сте забелязвали, по-скоро чували, шумното отваряне на бутилка шампанско, което често е начин за отпразнуване на дадено събитие. Това обаче далеч не е най-добрият метод. Колкото и да сте изкушени да изстреляте корковата тапа във въздуха и да предизвикате дъжд от пенливо вино като в хип-хоп видео, то едва ли бихте видели подобно отваряне в изискан ресторант. Не само че по този начин губите част от виното, но и има възможност да нараните някого. Отпуснете металната клетка, която държи тапата, наклонете бутилката на 45 градуса и леко завъртете долната ѝ част с една ръка, докато с другата придържате клетката и тапата. 
 

Ако е газирано, трябва да е ледено студено

Определено не! Колкото по-студено е едно вино, то по-трудно разпознаваеми са неговите аромати и вкусове. Уверете се сами, като извадите добре изстудена бутилка и видите как се развива в чашата с промяната на температурата.

 

Шампанското е подходящо само за аперитив

Шампанското се е използвало основно като напитка за отпразнуване на събития и се е сервирало като аперитив на сватби и празненства. Но знаете ли, че то е едно от най-универсалните напитки за комбинация с храна? Различните стилове и температура на сервиране са подходящи както за леки салати, различни сирена, така и за екзотични наситени ястия. 
 

Special offers

От пенливо вино ни боли глава

Независимо дали виното е пенливо или не, когато прекалим с броя изпити чаши, то резултатът винаги е неприятен. Това важи за всеки алкохолен продукт, затова препоръчваме разумната употреба и наслаждаване на напитката. 

 

 Лъжиците са за хранене, а не за използване, като тапа

Разпространено твърдение е, че поставянето на сребърна лъжица в гърлото на отворена бутилка пенливо вино запазва свежестта и газировката ѝ. Ние сме на мнение, че лъжиците служат най-добре за хранене, а добър стопър би свършил чудесна работа за останалото.


Всяко пенливо вино е шампанско

Шампанско е пенливо вино с високо качество и гарантиран произход от региона Шампан, Франция. Но пенливи вина се правят на много други места в света по различни методи. Голяма част от тях са страхотна алтернатива на Шампанското и предлагат чудесно съотношение цена-качество. 


Просекото е “шампанско за бедни”

Просекото е най-известното италианско пенливо вино, което има много по-достъпна цена от френските си събратя. Причината за това, обаче, не е в по-ниското качество. Технологията на просекото се различава от традиционния метод, използван в Шампан, като в Италия използват методът Шармат. Той позволява пенливото вино да запази свежестта и  лекотата на балончетата си, но също така е и значително по-бърз, съответно по-евтин начин за направата на пенливо вино. Затова просекото е отличен избор за вино през деня, за лежерен обяд или ранен аперитив, докато шампанското може да оставите за комбинации с храна и онези наистина специални поводи.

 

Пенливото вино не е подходящо за коктейли

Много малко хора свързват виното с коктейлите, но всъщност пенливите вина са прекрасен акомпанимент за много различни комбинации с други алкохоли. В света на барманите има десетки класически рецепти с пенливо вино, като някои от тях през годините са достигнали култов статус. Заради свежестта си, просекото участва в повече комбинации от шампанското, като например в коктейлите Белини, Кир Роял или различни видове Шприц.

В нашата класация „Пенлива седмица“ внимателно сме подбрали пенливи вина, които предлагат страхотните характеристики на този стил. Може да ги разгледате ТУК.

 



 

MoreBehind scene

Тест

Тест

from SeeWines , 18.06.2021
Mendocino County

Mendocino County

from SeeWines , 25.10.2018
Napa Valley Ava

Napa Valley Ava

from SeeWines , 25.10.2018
Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

from SeeWines , 02.10.2018
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

from SeeWines , 27.12.2018
Sonoma Valley Ava

Sonoma Valley Ava

from SeeWines , 25.10.2018