1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Други
 6. Верментино ди Галура Капикера
Верментино ди Галура Капикера

Верментино ди Галура Капикера 2020

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 3049

 Историята на това Верментино и изба Капикера започва още от преди тридесет години в Галура, област, разположена в северния край на Сардиния, особено подходяща за лозарство.Земята, на която са засадени лозовите масиви първоначално не е собственост на избата, но е била изцяло под нейн контрол. С тези лозя започва приключението на Капикера, която днес представлява истинска забележителност за производството на Верментино. Товае вино, което може да обхване традицията на винопроизводството, започнала преди години, с много модерен вкус и баланс. С това вино Капикера успява да предаде любовта към лозата, към виното и зачитането на баланса на природата.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Зелени подправки Зелени подправки
 • Цветисти аромати Цветисти аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Бели меса Бели меса

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Капикера

Капикера

Винарната Капиера със сигурност е емблема във винената сцена на Сардиния. Начело днес стои Фабрицио Рагнеда, който работи в лозята и и във винарната, в стил, който преди всичко е философия на живота: „Влизаме в лозето, виждаме растението и почвата, защото виното е родено там, не в избата. Ако виното е родено във винарната, то отговаря на философията на потребителя, а не на живота ". Това е мисълта, която ръководи цялата продукция Капиера, което прави Верментино, разбира се, неговата сила. Сорт, който обича да усеща ароматите и близоста на морето и ги отразява във вкуса си. Няма съмнение, че Капиера отдавна е един от най-добрите представители на този сорт. Лозовите масиви са разделени според възрастта им. . Намесата на външни фактори и химикали е сведена до минимум и се разчита основно на натурално производство. Изба, която е абсолютно необходима, ако искате да откриете този красив регион и сорт.

Всички от този производител
Верментино

Верментино

Верментино е бял винен сорт грозде, отглеждано на различни места в западното Средиземноморие: северозападна Италия, южна Франция и съседните острови Корсика и Сардиния. Известен е под различни имена - Пигато в Лигурия, Фаворита в Пиемонт и Роле в Прованс, макар че има разногласие относно това, кои от тях са синоними на Верментино и кои са отделни самостоятелни сортове. Неоспорим факт е, че вината Vermentino, вината Pigato, вината Favorita и вината Rolle имат много общи черти - освежаваща киселинност и привлекателни аромати на праскова, лимонова кора, сушени билки и соленовата минералност. Генетичният и географски произход на Верментино е доста несигурен и неясне, което допринася за разногласието относно идентичността му в различните държави. Едни теории твърдят, че в Италия той идва от Испания, други казват точно обратното, а има и трета теория, според която родината му е в Близкия изток и в Средиземноморието пристига през Гърция. Разнопосочното и обвито в мъгла минало на сорта обаче не пречат на разпространението му и способността му за силна тероарна изразеност. В Лигурия Vermentino (Pigato) е основният сорт в белите вина от Colli di Luni. Тук свежестта и минералността на вината отразяват прохладния, светъл пейзаж на мраморните кариери от Карара. На запад лозите Vermentino са пуснали корени в драматичните лозови масиви на Cinque Terre. Тук чрез метода passito (изсушаване на слънце) сортът се използва като ключов компонент в сладкото, подобно на нектар Cinque Terre Sciacchetra. В Тоскана Верментино-лозята около Болгери произвеждат едни от най-богатите италиански бели вина. Топлият и слънчев тоскански климат в комбинация с различни еноложки техники (контакт с ципите, отлежаване върху фини утайки и стареене в бъчви) способства създаването на вино, сравнимо по плътност и ароматна сложност с вината от сорт Вионие. В Сардиния Верментино е ключовото грозде за местното производство на бяло вино и се радва на собствено име Vermentino di Sardegna, което се използва за направата на едно от най-високо ценените вина на острова, Vermentino di Gallura. Близостта на Корсика и Сардиния предполага наличието на Верментино и на френския остров, като и тук то е ключовата съставка в белите вина от целия остров и се отглежда успешно в лозята на Patrimonio, Ajaccio, Figari, Calvi, Sartene, Porto-Vecchio и на полуостров "Cap Corse". Верментино не подминава и провансалското крайбрежие на южна Франция. Тук обаче е традиционно известен като Rolle, макар че все по-често се обозначава с по-модерното си италианско име Vermentino. Особено внимание заслужават белите вина на Bellet, които се произвеждат от минимум 60% Vermentino.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю