Аперитив & Дижестив

Аперитивът е спиртно питие, което се консумира преди ядене с цел стимулиране на апетита. Думата идва през френски от латински: „aperire“, „отварям“.

More
  1. Home
  2. Spirits
  3. Аперитив & Дижестив
Filter
1 - 4 of 4 results
hearth icon
CYNAR 16.5% 0.7L
CYNAR (чинар) е сладко-горчив ликьор на основата на артишок....
BGN 19.90
hearth icon
Averna Amaro 29% 0.7L
Това е автентичен италиански дижестив (след вечеря). Съставк...
BGN 24.90
hearth icon
Campari 25% 1L
Кампари има силно и богато наследство, градено повече от 150...
BGN 32.90
hearth icon
Aperol 11% 1L
Аперол е сърцето на Аперол Шприц , перфектното питие за праз...
BGN 27.00

Аперитивът е спиртно питие, което се консумира преди ядене с цел стимулиране на апетита. Често се поднася с малка порция храна, като маслини и ядки. Думата идва през френски от латински: „aperire“, „отварям“.

Аперитивът се появява за първи път през 1786 когато Антонио Бенедето Карпано произвежда в Торино вермута. Културата на аперитива се развива в края на 19 век в Европа. Преди 1900 г. и в САЩ е било нещо обикновено храненето да започва с аперитив. Въпреки това, има сведения, че тази практика е съществувала още по времето на Древен Египет.

Няма точно определен вид алкохол, който винаги да се ползва за аперитив, макар че често използвани за целта са ликьорите. Един от най-разпространените аперитиви е шерито, но тази практика варира в географско отношение. Например в Гърция, традиционният местен аперитив е узото, във Франция друга анасонова напитка – пастис, а в Чехия – бехеровка. Популярни са горчивите на вкус аперитиви.

Във Франция ритуалът по храненето включва не само аперитив, но и дижестив, който най-често също е ликьор или силен алкохол. Предназначението му е да спомогне по-бързото усвояване на храната.