Какво има в кутията

12 Празнични Вина

bottle image
Calvet Réserve - Совиньон блан
Франция

Този Совиньон блан е изтънчен и елегантен на нос, с флорални аромати и плодови нотки на маракуя, грейпфрут и личи. Отличава се с добре балансирано тяло, със свеж и продължителен финал с минерални нотки, наподобяващи кремък, и флорално-плодови нюанси на праскова и мандарина. Това вино се съчетава чудесно с риба, пушена сьомга, морски дарове, паста с песто или просто като аперитив.

bottle image
Sun Gate - Зинфандел
Австралия

Зинфанделът е типичен калифорнийски сорт, въпреки че произхожда от ... Хърватия и Италия. Смята се, че е стигнал в Америка преди повече от век. Виното е рубиненочервено с малинови нюанси и предлага аромати на кафе, къпини и червено френско грозде. В началото е меко, с добре закръглени, деликатни танини, но има топъл и много дълъг финал. Този зинфандел е идеален за аперитив, но също така се съчетава много добре с паста, пица и пиле на скара.

bottle image
Nero Marone – Пино гриджо
Италия

Пино гриджо, италианската версия на френското Пино гри, се отглежда в Северна Италия, но се среща най-вече около Венеция, в областта Венето. Виното е с жълтеникав оттенък, със свежи зелени нюанси. Носът му е много изразителен и свеж, като разкрива нотки на свежи плодове и бели цветя. То е много добре балансирано на небцето и предлага аромати на жълти плодове с цветисти нюанси. Идеално за аперитив, това свежо Пино гриджо се съчетава също така отлично и с риба на скара и меки сирена.

bottle image
Fox Grove – Шираз & Каберне совиньон
Австралия

Купажът на това вино е от Шираз и Каберне совиньон, от лозарски райони, разположени между Аделаида и Мелбърн (Южна Австралия). Това вино съдържа нотки на билки, череши, касис, зелени чушки и ликорис, с лек кедров аромат. То се отличава с добре закръглено тяло, с гладки танини и добра дължина. Идеално е за съчетаване с телешко месо, свинско, салати и различни видове сирена.

bottle image
Casa la Tenca - Шардоне
Чили

Долината Казабланка е разположена между Тихия океан и Кордилера дел Мар в перлата на Южна Америка - Чили. Прохладният и свеж климат дава живи бели вина, сред които е и това Шардоне. То е със светложълт цвят със златисти отблясъци. Елегантно и свежо, виното разкрива аромати на праскова, пъпеш, зимна круша, лешник и ванилия, и е балансирано, подчертано плодово в тялото. Съчетава се чудесно с раци, морски дарове и паста, но също така е отлично в комбинация с пилешко месо, зеленчуци, ризото и пресни сирена.

bottle image
Pont du Rhône - Côtes du Rhône
Франция

Кот дю Рон е един от най-старите винарски райони в света. Лозята в този район на Франция се простират покрай бреговете на река Рона от север на юг. Кот дю Рон е добре известен с производството на най-вкусните вина от сорта Сира. В южната част на долината по поречието на Рона е предпочитан сортът Гренаш. А това вино? Ами то е купаж (бленд) от тези два сорта грозде! То предлага интензивни плодови аромати. Вкусът е много директен, но същевременно елегантен и добре закръглен. Съчетава се перфектно с месо на скара, телешки стек и всякакви ястия на основата на патица.

bottle image
Fox Grove - Шардоне & Семийон
Австралия

Това чисто вино със златист цвят от долината Мъри в Югоизточна Австралия е бленд от 70% Семийон и 30% Шардоне. Гроздето за този купаж (бленд), обикновено се бере през нощта заради ниските температури, които помагат да се съхранят ароматите. Виното притежава аромат на цитрусови плодове с нотки на ванилия. То е балансирано и атрактивно, с плътност и топлина, като разкрива и нюанси на бели плодове. Вкусно е просто като аперитив или в комбинация със салати, бяло месо и сирене.

bottle image
Casa la Tenca - Каберне совиньон
Чили

През последните двадесет години долината Колчагуа се превръща от тих земеделски район в един от водещите и най-активни лозарски райони в Чили. Това интензивно, рубиненочервено вино от Каберне совиньон има аромат на червени плодове, като череши и касис, съчетани с нотки на черен пипер и ванилия. То е елегантно, интензивно и комплексно. Съчетава се по прекрасен начин с бяло месо, спагети Болонезе, пикантни ястия и ризото с гъби.

bottle image
Hans Baer - Ризлинг
Германия

Този Ризлинг произхожда от региона Райнхесен, най-големия от 13-те винопроизводителни региона на Германия. Hans Baer е международна винарска къща с подбрани качествени немски марки вина. Техният Ризлинг е млад и с мека свежест, с ясно изразени плодови аромати на бяла праскова и жълта ябълка, както и нотки на лайм и свежо киви. Типичната за Ризлинга минералност засилва дълбочината на виното. Вкусно и за аперитив, но се съчетава чудесно с морски дарове.

bottle image
Nero Marone - Примитиво
Италия

Това расово вино е направено като селекция от най-добрите лозя с Примитово на избата в Пулия, Южна Италия. Отличава се с аромат на череши, боровинки и зрели черни плодове. Тялото е сочно и копринено, гладко, с добре интегрирани пикантни нотки от отлежаването в дъб. Небцето е добре балансирано и комплексно, с много дълъг и плодов финал. Перфектно със средиземноморски ястия, печено месо, пица или полента.

bottle image
Domaine de la Baume - Вионие
Франция

Domaine de la Baume се намира в сърцето на Лангедок, в Южна Франция. Общо около 175 хектара лозя са собственост на имението. Това Вионие предлага богати, свежи аромати на цитрусови плодове, праскови и кайсии - точно това, с което е известен този сорт грозде. Същите аромати ще усетите и на небцето. Виното е много добре балансирано, с красива свежа и леко тревиста нотка във финала, който се отличава с впечатляваща дължина. То наистина се откроява, когато се съчетава с патешко, пиле или пуйка, меки сирена и азиатски ястия.

bottle image
Calvet Réserve – Мерло & Каберне совиньон
Франция

Прекрасен рубиненочервен купаж от Бордо, съставен от 70% Мерло и 30% Каберне совиньон. Виното е сложно на нос, с ясно изразени аромати на червени горски плодове, тревисти акценти и опушени нотки. Както е типично за вината от Бордо, то е добре закръглено, плътно на вкус, с копринено гладки танини и добре балансирано тяло. Финалът е дълъг и плодов, с нотки на джинджифил, карамел и черен пипер. Сервирайте го с червено месо, дивеч или меки сирена.

box image