1. Начало
 2. Вино
 3. Шампан Аяла Мажор Брут

Шампан Аяла Мажор Брут

Изчерпана наличност
Арт.№ 1718

Изключително елегантен Шампан. Доминиращият фон е на зрял цитрус и костилкови плодове. Обогатен е от автолизни нотки на бриош и пресни ядки, преливащи в аромати на сушени билки. Средно тяло и финна ефервесцентност. Отличен представител на традиционния район.

Алк. 12 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Масло Масло
 • Ядки Ядки
 • Цитрусови плодове Цитрусови плодове
 • Тревисти аромати Тревисти аромати

Чаша за консумация

Чаша лале

Температура

Ледено студено Ледено студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Аяла

Аяла

AYALA е един от най-старите производители в Шампан, находяща се в Aÿ вече 150 години. Основана в 1860г. от Едмънд де Аяла, чийто вкус към приключението го установява в Aÿ, за да научи повече за винопроизводството. AYALA дължи бързото си разрастване обаче на Фернан де Аяла, по-малкият брат на Едмонд, който през 1863 г. се установява в Лондон, където се смесва с британската аристокрация и представя уникалния вкусов профил на Maison de Ayala на британските ценители. 20-те години са забележителна златна епоха, през която Шампанско AYALA произвежда над милион бутилки всяка година, класира се сред най-добрите марки в Шампанско в света и се позиционира като официален доставчик на кралските дворове на Англия и Испания. След Втората световна война славата на Ayala позатихва, а ръководителите й се преориентират, заемайки важни позиции в търговските асоциации на Шампанско. През 2005 г. семейство Болинджър купува имението с намерението да му върне предишната слава. Това е и началото на възраждането на шампанското AYALA, с пълно възстановяване на винопроизводството, запазвайки семейния дух на произхода.

Всички от този производител
Шампан

Шампан

Регионът Шампан е разположен най-северно спрямо всички лозови региони на Франция. Отличителният вкус и чистота на истинското шампанско със сигурност се дължи на варовитата почва и континенталните условия за отглеждане. За разлика от повечето други вина, характерно за тези от Шампан е, че реколтите от различни години се смесват, за да се получи финален продукт (non-vintage) или се смесват различни вина от една и съща реколта - в този случай виното е vintage и годината му е обозначена на етикета. Това означава в крайна сметка, че качеството на полученото шампанско зависи много от баланса между качеството на гроздето и уменията на енолозите, затова и те се популяризират според името на производителя. Така в Шампан и по света най-познати са имена като Krug, Mumm, Bollinger, Veuve Clicquot, без да пропускаме и добре познатите марки Dom Perignon, Moët & Chandon и Taittinger. Сортовете грозде в този регион са Шардоне, Пино ноар и Пино мюние, които присъствуват в различно съотношение във вината от Шампан. Често се произвеждат и така наречените Blanc de Blanc, направено само от грозде шардоне, както и Blanc de Noir, което е бяло шампанско, но направено от червеното грозде Пино ноар. Любопитен и малко известен факт е, че в Шампан пенливото розе се прави при смес между бяло и червено вино, а не както е стандартът за производство на вино розѐ.

Всички вина от този регион
Пино Ноар

Пино Ноар

Пино Ноар е доминиращият сорт в Бургундия - предизвикателство за всеки лозар и винопроизводител. Разпространен е още в Германия (под името шпетбургундер), Северна Италия (пино неро), Чили, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, САЩ. Виното от пино ноар притежава специфичен аромат на червени плодове във всичките им възможни нюанси според начина на винификация - от свежи червени вишни в по-леките варианти до тъмни презрели черни череши в по-наситените и тежки вина, които освен това добиват и отчетливи землисти нотки.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю